torsdag 28 maj 2009

Prinsen i studio med proffsmusikanter - Dalarö Vals


Vilken upplevelse! Vara i studio för att se hur det går till vid en inspelning. Micke "Prinsen" Trolin spelar i skrivande stund in Dalarö Vals, en "skärgårdslåt" som han skrivit tillsammans med en kollega.
Slutprodukten ska bli en singelCD som lanseras inomkort.
Också premiär för egen del med att också "köra". Ingen stämsång utan allsång!
På bilden ses Prinsen och Lasse Samuelsson, som arrangerat.

tisdag 26 maj 2009

Haninge-killar stöttar "Haninge-tjejer"


Igårkväll var det dags för Vårrusets första dag i Stockholm. 70-talet tjejer anställda i Haninge kommun deltog.

Som traditionen bjuder fanns Haninge-tältet på plats. I år hade jag förmånen att vara värd, tillsammans med Anders Janhammar, kommunstyrelseförvalt- ningen. Tältet var samlingsplatsen, liksom förvaringsplats av sådant som inte behövdes för de fem kilometer som skulle klaras av i egen takt av varje deltagare.

Efter väl förrättat värv blev det också matsal, ty vädrets makter var inte hela tiden på Vårrusets sida. Det regnade av och till, främst till. Ikväll är det också Vårrus.

Ännu en dag i partiets tjänst

Jag var inte ensam idag. Även om det ser ut så på bilden. Nä, idag fanns också företr'ädare för (M) och (MP) på plats. Så jämfört med igår hade jag/Centerpartiet konkurrens.

Hundratals människor passerade oss olika partiarbetare som delade ut material inför EP-valet 7 juni.

Skillnaden emot går var att idag var det många som "avstod" ifrån att ta material. Förmodligen tänkte de att om jag tar från en så måste jag ta från alla tre. Och då är det bättre att avstå. Igår gick c-materialet åt som smör i solsken! Idag var det inte lika lätt!

måndag 25 maj 2009

Ökad nöjdhet i äldreomsorgen

Årligen genomför äldreomsorgen i Haninge brukarundersökningar. Årets undersökning visar att 75% av brukarna är nöjda med verksamheten, förra året var resultatet 73%.

Från en mycket bra position fortsätter alltså nöjdheten att öka. Här kan du läsa mer om årets undersökning.

Och i budgetförslaget för 2010 fortsätter kommunledningen satsningen på äldreomsorgen. + 9 600 000 kronor. (S) föreslår i sin budget för äldreomsorgsnämnden en minskning med 5 000 000 kronor jämfört med majoritetens förslag.

I kommunledningens Haninge fortsätter satsningen på äldreomsorgen. Det glädjer oss i Centerpartiet.

söndag 24 maj 2009

Idag firas Nationalparkernas 100 år - Start på Naturens år



Tillsammans med över 7000 Skansen-besökare deltog jag idag i firandet av Nationalparkerna 100 år. Det firades i anslutning till starten av Naturens år, där bl.a. Skansen och Skärgårdsstiftelsen är viktiga aktörer.

Janne Schaffer med duktiga musikanter underhöll med starkt miljö- och nataurinspirerad musik. Av t.ex. Björn J:son Lind, Ted Gärdestad och Janne själv. Stämningsfullt och mycket bra, i solskenet.

Talen hade naturligtvis sin givna plats: Skansenchefen John Brattmyhr hälsade välkommen och sedan avlöste talarna varandra varvat med spännande musikaliska inslag. Ordförande i fullmäktige för Stockholms läns landsting, Inger Linge, höll ett inspirerande och lättsamt anförande som hyllning till Skärgårdsstiftelsen som i år 50-års jubilerar. På bilden tackas hon av Skogsmulle.

lördag 23 maj 2009

Kakel, klinkers, ja hur ska det bli i duschrummet ..?

Ägnade dagen till någon timmes besök hos Kakelspecialisten. Spännande. Men det gör inte nödvändiga beslut lättare att fatta, eller .....? Och häromdagen var det ett annat "kakelföretag" jag besökte för att få information, inspiration .

Jag ska ju helrenovera dusch- och badrummen under sommaren. O ansvarig firma startar om drygt en vecka. Färg och form på kaklet på väggarna? Färg och form på golvklinkers? Ja och en hel del annat; tvättställ med skåp eller inte? Spegel med skåp eller bara spegel och ljusram? Jag satte ned foten och beslutade idag; det blir en spegel med infälld belysning. Duschkabin eller "mellanvägg"? WC-stol; färg och form...... Rumsbelysning? Listan över allt som ska beslutas är ganska lång.

Och rolig att ta ställning till, kanske inte avseende kostnaderna. Huhm! ROT-avdraget hjälper till i beslutsgången.

Vitt kakel i båda "rummen", men sén .... Lite färg ska bryta, och även form....? Det ska ju märkas, på nå´t sätt. Inte lika i båda "rummen" men ..... Det lutar åt något mörkrött, (vinrött?) i duschrummet? Och något av gula inslag i badrummet? Ett "spa-badkar" ska det bli i badrummet, men vilken form .....?

Kul att vara sin egen inredningsarktiekt. Och svårt. Kostar det, smakar det .... Inga beslut förrän jag besökt ytterligare tre "varuhus" som kan inspirera. Försvåras mitt beslut? Vet inte, men anar...

Jag slås av att det känns svårare att besluta om hur viktiga delar av min bostad ska renoveras än att fatta beslut i kommunpolitiken. Eller är det faktiskt lättare att beslut om det egna än det som många andra ska leva med? Likheten är kostnadsutrymmet som finns. Ja, det handlar om att välja.

fredag 22 maj 2009

Premiärfisket gav en regnbågsöring - roligt!


Premiäfisket i Nedre Rudan gick över förväntan. Solen sken, det vakade lite här och var. Jag fick en brygga att flugfiska ifrån.

Det dröjde inte mer än 45 minuter så krokade jag årets första regnbågsöring. Nervöst några minuter, lite rusningar och jag ringrostig.... Till slut kunde jag ta upp fisken i håven. Och jag pustade ut.

Väl hemma så blev det att rensa och frysa in. Regnbågsöringen ska på grillen vad det lider. Vad månde bliva av detta sportfiskeår?

måndag 18 maj 2009

Önskas samarbete? Övertramp av (S) i Haninge

I Haninge startar förtidsomröstningen till Europaparlamentsvalet den 25 maj. Helt i enlighet med lagstiftningen. Men på en lokal (S)-hemsida skriver en av socialdemokraternas fulllmäktigeledamöter att "det är ett ganska allvarligt fel att skriva fel datum för ett val".

Helt fel käre skribent! Det är helt i sin ordning med att starta förtidsomröstningen den 25 maj. En enig valnämnd har också fattat det beslutet redan i mars månad. De två socialdemokratiska ledamöterna och ersättare har inte reserverat sig mot beslutet.

I retoriken talar (S) i Haninge ibland, ja ganska ofta, om samarbete, samarbete, samarbete och vill ha gemensamma tag för att utveckla Haninge kommun. Men i praktiken, tex i det som skrivs om majoritetens politik eller om eniga beslut, så kommer man inte sällan med osakliga beskyllningar, insinuationer ja t.o.m. direkta felaktigheter och osanningar.

Vem vill samarbeta med partiföreträdare som har inte vet vad som är sant eller inte?

lördag 16 maj 2009

Äntligen tog jag tag i mossmattan!


Idag var det dags! Mossmattan skulle fram i sina bästa dagar:-) Fram med gräsklipparen och så började fem timmars arbete.

Och mossan kom fram. Liksom förra årets "sista grästuvor". Ty jag klippte inte gräset de senaste veckorna av förra årets sensommar.

Allt gammalgräs och nygräs försvann, nästan. Jag sparade en fin kvartett gullvivor. Visst är de vackra.

Nästan lika vackra som de sex körbärsträden som stod i fantastisk blom. Jag ser fram emot årets skörd.

måndag 11 maj 2009

Europa-dagen firades i Haninge

I lördags möttes alla tusentals besökare i Haninge Centrum av information och partifoldrar. Det var den lokala upptakten inför valet till Europaparlamentet.

Partierna delade ut material och svarade på frågor. Uppskattat av många. För flera besökare blev detta också en viktig aha-upplevelse - det stundar val!

En samling för Europa som manar till efterföljd. Oavsett vad man tycker om EU, så är det en rättighet att få rösta.

Ta vara på den rättigheten!

fredag 8 maj 2009

Frukost på solig balkong - bra start på dagen

Idag gjorde jag som de flesta av denna veckas morgnar: åt min frukost på balkongen. Gott. Soligt.

Gladde mig åt gårdagens hockeyvinst mot Tjeckien. Läste morgontidningarna i lugn och ro. Och sén blev det bussen till kommunhuset.

Stegräknaren uppgår till knappt 1400 steg. Så nu gäller det att gå på under denna fredag. Promenaden till "yrkesgymnasiet" behövs. Där ska jag delta i ett möte om hur bygglärlingarna ska kunna praktik.

I eftermiddag har kommunen ett seminarium med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU. Det är också ett sätt att i förtid uppmärksamma Europa-dagen som infaller imorgon. Då är det också arrangemang av partier och kommunen i Haninge Centrum.

Förmodligen kommer jag att följa semifinalen i hockeyVM mellan Sverige och Canada. I så fall gör jag det i gott sällskap.

torsdag 7 maj 2009

Bitter Hörnlund

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter recenserar Börje Hörnlund politiken som Centerpartiet torgför. Och även det interna arbetet. Det är en bitter Börje Hörnlund som tonar fram. Men medialt fortfarande bra timad; idag startar ju Centerpartiets riksstämma i Örebro.

Börje slår hårt i sin kritik. Så även om det i delar av det som han beskriver finns en hel del sanning, riskerar kritiken pga av språket och de bombastiska orden "(i bästa Castrostil)" att han inte blir tagen på allvar. Det är synd.

Centerpartiets politiska väg tål att diskuteras. Och det måste naturligtvis göras bl.a. utifrån en analys av den föränderliga värld vi lever nu i. Och den missar Börje Hörnlund. Eller medvetet avstår ifrån.

onsdag 6 maj 2009

Lär sig aldrig Skolverket?

Skolverket hävdar att skolor som får ekonomiska resurser kan kompensera för elevers sämre förutsättningar. Resurserna spelar en särskilt stor roll för de yngre eleverna och barn med en svår socioekonomisk familjebakgrund, enligt Skolverket.

Så är det inte. Åtminstone i Haninge. Granskningen av skolresultaten i Haninge visar att detta är fel.

I Haninge är kunskapskontroller ett viktigt verktyg för att se om skolan lyckats med sitt uppdrag, att förmedla kunskap, dvs. inte kontrollera vad eleven presterat (betyg). Nyligen gjordes en kunskapskontroll i matematik för 8-åringar. Den visar att socioekonomisk bakgrund inte har någon betydelse för hur väl eleven lyckas. Olika bakgrundsfaktorer har jämförts med resultaten; om eleven är född utomlands, föräldrarnas utbildningsnivå och om föräldrarna är arbetslösa.

Martina Mossberg, ordförande i kommunens grund- och förskolenämnd konstaterar på kommunledningsbloggen att ingen av dessa faktorer spelar någon roll för hur väl eleven lyckas i vår mattekontroll.

Välkommen Skolverket till verkligheten!

tisdag 5 maj 2009

Spårbilar i Haninge?


Utredningsarbetet Kjell Dahlström har från Näringsdepartementet om provbana/banor för spårbilar i Sverige är i full gång. Ett stort intresse finns från flera kommuner runtom i landet.

Haninge kommun har också anmält sitt intresse för att resonera kring förutsättningarna för en provbana. Samtalen med utredaren har också inletts. Senast den 31 augusti skall Kjell Dahlström vara klar med sin utredning och sina förslag.

Centerpartiet i Haninge har mycket tidigt presenterat ett antal förslag till "spårbilslinjer"; Vega-staden-Brandbergen-Handen är ett av förslagen. En slinga mellan östra och västra Jordbro och med pendeltågstationen i centrum är ett annat förslag. En sådan slinga kan också knytas samman norrut med Handen och österut med det planerade arbetsplatsområdet Albyberg.

måndag 4 maj 2009

Över 200 000 namn för Dawit Isaak

Idag överlämnar chefredaktörerna för Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet det gemensamma uppropet till Eritreas ambassad: Släpp Dawit Isaak!

Över 200 000 läsare har skrivit under tidningarnas upprop. Idag är det 2780 dagar sedan Dawit Isaak blev inspärrad.

Måtte uppropet och engagemanget som följt i spåren ge resultat så att tre barn i Göteborg äntligen får möta sin far, Dawit Isaak.

fredag 1 maj 2009

Valborg och första natten i stugan


Valborgsmässfirandet är över. Ingen eld eller raketer. Skönt. I Norrby tar vi det lugnt:-).

För egen del blev det solstolen och några timmar i den innan solen gick i moln. Sén blev det en lugn innekväll. Det var ju en hockeymatch på TV. Canada vann, överlägset över Tjeckien.

Det var lite svalt i stugan i natt. Elementen kördes på halvfart. Så det blev en tröja som fick höja värmen.

Idag ska jag plantera blommor och sätta lite lök. Månne jag detta år få egen odlad lök. Det gick inte så bra förra gången. Trägen vinner!