Är det euron i sig eller de enskilda ländernas politik som ligger bakom den allmer växande (?) finanskrisen? Jag håller på det sistnämnda. USA är ju inte med i euro-samarbetet men har allt mer växande bekymmer pga den egna nationella politiken. Men det kanske är för lättvindigt att vrida antieuro-vapnet ur händerna på nej-sägarna?
Istället kanske det behövs en klok europeisk och nationell politik som bygger på samma mål och som samspelar, inte vara underordnad den ena eller andra?
Sverige behöver en fortsatt stram nationell politik för starka statsfinanser och en i övrigt klok politik som värnar långsiktiga perspektiv. Även om det kan synas inte ge utdelning ibland allmänheten. Populistisk politik har i alla fall inte varit Centerpartiets varumärke. Snarare tvärtom!
Anna-Karin Hatt, stark kandidat till centerledaruppdraget, skrev förtjänstfullt om en långsiktigt hållbar ekonomisk politik på Brännpunkt, Svd, för en tid sedan. Idag bemöter hon ett inlägg i euro-frågan. Kloka och resonerande synpunkter. Fjärran från de slagordsmässiga ja respektive nej-anhängarna.
Andra bloggare om euron; Politometern, om finanskrisen; Politometern,
Aftonbladet, DN, Svd,
För övrigt ser det ut som föräldraledigheten blir en stridsfråga på Centerpartiets riksstämma i Åre i slutet av september. Jag håller på partistyrelsen i den striden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar