tisdag 21 juni 2011

Arlanda Express – ett föredöme för skattelagstiftningen?

Idag kan vi läsa i Svd att Arlanda Express gjort rekordvinster. Räntan på lånet från Riksbanken har man sluppit betala. Sedan 2004 uppgår skattebetalarnas förlust till närmare 500 miljoner kronor! Bolaget har inte heller betalat en enda krona i skatt sedan 2004.

Allt har skett i enlighet med svensk lagstiftning. Och nog borde väl den ändras?

Tänk alla slitsamma arbetare och tjänstemän som sliter och sliter, betalar skatt och läser om hur Arlanda Express kan göra vinster och inte betala skatt. Och dessutom slippa betala ränta på lån.

Tänk alla småföretagare och entreprenörer som jobbar nätter och helger, förutom dagtid, för att få verksamheten att gå ihop. Och som hedersam företagare betala skatt.

Det som nu visas i exemplet Arlanda Express kan inte med bästa vilja i världen sägas befrämja arbetsmoralen. Ja naturligtvis inte heller skattemoralen.

Hur ser då utvecklingen ut? Det finns en läsvärd krönika om en tänkbar framtid av Andreas Cervenka i dagens Svd.

Höga elnätskostnader genererar också höga vinster för nätbolagen. Ett intressant artikel om detta publiceras på DN Debatt idag.

Intressant?

För övrigt kan jag konstatera att Centerpartiet nu söker ny partiledare. Annie Johansson pekas ut som huvudfavorit. Det finns flera bra kandidater och jag hoppas de anmäler sitt intresse. Därom har jag också bloggat tidigare. Andra bloggare om Centerpartiet.

Inga kommentarer: