måndag 10 oktober 2011

Bättre kan vi i Haninge – men kan vi lita på Läraförbundet?

Haninge skolelevers resultat bli allt bättre för nästan vart år som går. En bra bit finns att vandra innan riksgenomsnittets nås. Det gäller elevresultat, andel behöriga lärare och antal lärare per 100 elever osv. De gångna årens satsningar på skolan med åtskilliga miljoner har inte tyvärr räckt till. Inför nästa år 2012, satsas ytterligare 65 000 000 kronor i budgeten för grund- och förskolenämnden. Om det räcker får att göra rejäla steg upp i den jämförande statistiken tål att se.

Häromdagen presenterades Lärarförbundet rankning av landets kommuner och situationen i skolorna. Och där fick Haninge kommun en icke hedrande 280 plats! Bara två kommuner i Stockholms län placerar sig sämre; Södertälje och Upplands-Väsby.

Lärarförbundets rankning spelar stor roll; dels i den allmänna skoldebatten dels på hur blivande lärare ser på eventuella framtida arbetsgivare. Samtidigt måste statistiken och jämförelserna ganskas kritiskt. Johan Ingerö, skriver idag på Svd´s ledarplats att ”Lärarförbundets skolranking får IG”.

Exempel han pekar på att mängden pengar som läggs på skolan inte tycks ha någon avgörande inverkan. Vidare pekar han på att en aldrig så frisk lärare behöver nödvändigtvis inte vara en duktig pedagog och att även underbetalda lärare kan åstadkomma underverk för eleverna.

Läsvärd ledare. Undrar vad Lärarförbundet har att säga till sitt försvar. Men oavsett detta så kommer Haninge att fortsätta satsningarna skolan.

Inga kommentarer: