måndag 9 januari 2012

Sverige ska vara en aktiv EU-medlem - mer nordiskt samarbete

Sveriges roll och engagemang i EU är och ska naturligtvis vara under samtal och diskussion. Endast en öppen och fri diskussion kan en bra framtida politik utformas. Men de som hävdar att Sverige skulle vara starkare, bättre bidra till freden och den hållbara utvecklingen ur ett globalt perspektiv om vi stod utanför har fel.

Vänsterpartiet har nu lagt sitt utträdeskrav i malpåse. Är det bara en taktisk manöver eller inte får framtiden utvisa. Jag hoppas på att det betyder en omorientering. Jonas Sjöstedt, den nye vänsterledarens inställning till trots.

I DN skriver idag Paavo Lipponen, f.d. finsk statsminister och nu presidentkandidat för finska (S). Artikeln beskriver på ett välgörande sätt varför Sverige och Finland måste vara aktiva i EU-samarbetet. Och dessutom arbeta sig in i EU:s kärna.

Avslutningen i artikeln är en uppmaning till regeringarna i Sverige och Finland: ”Det är dags för samarbete, annars blir vi marginaliserade.” Dags för den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt att agera. Nu är ju dessutom ett gyllene tillfälle då Danmark är ordförandeland i EU.

Intressant? Andra bloggare om EU: Politometern

För övrigt skriver Anna-Karin Hatt, (C), den svenska energiministern, en intressant artikel på DN debatt idag. Ska bli intressant att följa meningsutbytet inom regeringen. Jan Björklund (FP) har redan sagt sitt.

2 kommentarer:

Rolf Ström sa...

Håller med dig Raymond! Det är dags för svenska statsministern att agera, men denna lott faller även på Annie Lööf m.fl. i Alliansen! Den svenska vänstern är bakåtsträvare och borde lära av denne finske socialdemokrat, som har en och annan erfarenhet av internationellt samarbete. Finanskrisen är en skuldkris - inte en euro-kris vilket svensk massmedia har svårt att ta fasta på.

Raymond Svensson sa...

Tack Rolf för din kommentar. Och du har ju helt rätt. Inte valutans fel när flera länder missköter sina nationella ekonomier. Dessutom inte lever upp till EUs stabilitetspakt. Men så blir det när "de stora" (Tyskland och Frankrike) var de första som bröt mot vitala delar av reglerna i statbilitetspakten. Och EU accepterade detta,dvs övriga länder. Då blev det fritt fall i den ekonomiska politiken. Tyvärr.