onsdag 27 augusti 2014

(S) - tystnad råder

Moderatledaren och statsministern Reinfeldt lyfte in invandringsfrågan och migrationspolitiken i valrörelsen häromdagen. Visst gjorde han en allvarlig miss när han tog upp kostnaderna med en lioberal invandringspolitik men inte med ett ord nämnde de "intäkter" som en sådan politik för med sig. För det ska han naturligtvis ha kritik.

Men allvarliga än statsministerns agerande är hur (S)-ledningen valade att ta itu med frågan. De klagade över att kostnaderna togs upp men lyfte inte ett förslag, inte än faktiskt, om hur deras politik ser ut: tex. när det gäller hur staten ska stötta ansvarstagande kommuner som ordnar med bostäder till de som har uppehållstillstånd, hur etableringsreformen ska utvecklas och hur samarbetet mellan stat och kommuner ska bli bättre. Istället råder (S)-tystnad i de frågorna. Ledaren i dagens DN skriver förtjänstfullt hur (S) i praktiken spelar SD i händerna. Diskutera sakfrågan är uppmaningen.  "Att ståe utaan ett realpolitiskt svar och ropa om Jimmie Åkesson är som att släcka bränder med bensin. Att säga att det gynnar SD, gör just det", skrev Expo:s chefredaktör  Daniel Poohl i gårdagens DN.

En annan anspekt på migrationspolitiken är tågen som Svenskarnas parti nu arrangerar på ett antal platser i landet. Att protestera mot deras politik är naturligtvis en mycket god och eftersträvansvärd handling. Men att göra det på ett sätt som gynnar alla odemokratiska krafter är fel väg. Efter våldsamheterna i Malmö diskuteras polisens agerande och motdemonstranternas. Rubrikerna fylls med dessa budskap. Istället borde det väl vara mer konstruktivt att sätta Svp påplats genom att inte ta till våld, provocera våld och få polisen till ett minst sagt, mycket tvivelaktigt agerande. Lotta Olsson skriver mycket bra om detta i dagens DN.

I dagens Svd skriver ett antal kända svenskar om "Möt rasismen med civilkurage". Läsvärt. För här finns de som förordar samtal om hur det medmänskliga samhället ska se ut, vilka värderingar som ska vara dess byggstenar. Raoul Wallenberg Academy släpper idag, en lista med 100 sätt att göra skillnad. Det handlar dels om att lyfta debatten om civilkurage, dels att civilkurage och medmänsklighet går att träna upp. Riksdagspartierna utmanas att ta ställning för civilkurage och medmänsklighet. Vi är nog många som med stort intresse väntar på partiernas svar.

Andra bloggare om migrationspolitiken hittar du här.

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Vet inte direkt om man kan påstå att Reinfeldt har civilkurage, han är ju känd för att slå på de som har det sämst i samhället.

Humanist sa...

Det visar att statsministern är en stor ledare och dessutom stor som människa. Heder åt honom, heder åt moderaterna. Den enda regeringen som kan ta hand om dagens och morgondagens samhällsfrågor är en stark Alliansregering.