fredag 5 september 2014

Sund, säker och hållbar mat

Jag och Centerpartiet kämpar för hållbar mat som är sund och säker. Vi ser gärna att maten är närproducerad och fri från skadliga kemikalier och tillsatser. Och maten ska vara tillverkad utan onödig användning av antibiotika. I dag får djur i många länder antibiotika utan att vara sjuka. Det ger billigt kött men också multiresistenta bakterier. Som kan göra att vanliga infektioner inte längre går att behandla. 
Hur vi producerar, transporterar och konsumerar mat påverkar klimatet. Det gör maten till en miljöfråga. De ekologiska fotavtrycken måste minskas, maten måste bli mer hållbar.
Därför måste det vara lätt att göra hållbara val i butiken. Det gör vi genom att ställa krav på märkning som visar var maten kommer ifrån och vad den innehåller. Ett bra djursskydd är förstås också mycket viktigt. 
Kommunen måste också ställa tuffa krav i offentliga upphandlingar så att maten för våra äldre och barn är sund, säker och hållbar. För den sakens skull vill vi ha ett nationellt matlyft. 
Jag och Centerpartiet i Haninge vill att god mat tillagas lokalt på förskolan, skolan och äldreboendet. Vi vill att andelen svensk mat ska öka i kommunens verksamheter och att kommunen ska underlätta för lokala matproducenter.
Och i Haninge kommun är mat- och kostfrågorna högt uppe på dagordningen. Arbetet har bedrivits sedan ett antal år. Varje år får någon eller några av de kommunala verksamheterna någon form av utmärkelse för kost- och mathållningen. I år fick tex kommunen andra priset i klassen Årets skolmatkommun, av White Guide Junior.

Den "offentliga maten" är allt mer uppmärksammad av olika aktörer. Just nu pågår Mat2014 och där finns förstås också Haninge kommun på plats.
Andra bloggare om mat och livsmedel.


Inga kommentarer: