fredag 23 september 2011

Släpp Dawit Isaak fri!

Tio sedan han fängslades. Och utan rättegång. Helt oacceptabelt! På Bok & Biblioteksmässan hålls idag en manifestation för Dawitt. Så sker också på många andra platser, inom som utanför Sverige.

Sveriges regering säger sig ha tillämpat den tysta diplomatin. Något resultat tycks det arbetet inte inneburit. Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt försökte igår att få till stånd ett möte med Eritreas president Isaias Afwerki. Men försöket misslyckades. tyvärr.

Idag gör utrikesministern följande uttalande: Den svenska regeringen anser att Dawit Isaak omedelbart bör friges. Hans situation är en tragedi för honom och för hans anhöriga. Inte minst humanitära skäl talar för en omedelbar frigivning, något som EU också tydligt har uttalat genom sin höge representant Catherine Ashton. Regeringen arbetar oförtrutet vidare för att få Dawit Isaak fri och vårt engagemang är obrutet. Fallet rymmer stora svårigheter men vi ger aldrig upp.

DNs ledare har rubriken ”Isolera despoten” och konstaterar att ”Den tysta strategin har nåtts vägs ände.” Kärnfullt och sakligt motiverat. Nu måste den tysta diplomatin ersättas med en mångfald av insatser; svenska, inom ramen för EU, FN och tillsammans med Afrikanske unionen etc.

Intressant?

Andra bloggare om Dawit Isaak; Politometern,

Aftonbladet, DN, Expressen 1, Expressen 2, Svd,

För övrigt kan konstateras att Annie Lööf nu valts till ny ordförande i Centerpartiet. Förväntningarna är höga. Det nya laget som ska lyfta Centerpartiet till framtida framgångar har inte en lätt uppgift. Att vässa den egna profilen och samtidigt fortsätta betraktas som en viktig och duktig medspelare i Alliansregeringen kommer att kräva politisk fingerfärdighet. Ja kanske kirurgisk precision? Den nya centerledningen är bara att önska framgång i det arbetet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är en intern Eritreansk angelägenhet eftersom Isaak är i sitt hemland Eritrea där han dessutom är medborgare. När skall svenska tidningar och politiker sluta med denna klagosång?

Karpstryparn sa...

Klart som faan att de aldrig släpper honom fri, de tolerar inte kritik emot sig.

Wunder sa...

Han kom till Sverige som flykting för att han ansåg sig inte säker i Eritrea. Han fick asyl här. Sedan åker karln tillbaka, vilket borde ifrågasätta asylbeslutet. Och så blir han fängslad. Vem borde vara förvånad?

Min åsikt är att detta har inte Sveriges regering med att göra. Privatpersoner och tidningar må tjafsa om detta - men Dawit var en vuxen människa och får stå sitt kast.

Raymond Svensson sa...

Anonym: Varje människa har rätt till en offentlig rättegång innan man sätts i fängelse. Dawit har suttit tio år utan att ens få veta orsaken till fängelsevistelsen.
Karpstryparna: Vi är allt fler som arbetar för frigivande av Dawit Isaak. Och vi kommer inte att ge oss.
Wunder: Jag har en helt annan uppfattning. Normala principer i ett rättssamhälle ska tillämpas. Ingen ska behöva sitta fängslad utan rättegång.