fredag 16 september 2011

Ta strid för Dawit Isaak - 10 år felaktigt fängslad

Idag är det exakt tio år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades. Han är svensk medborgare sedan 1992. Inget åtal har väckts emot honom och inte någon rättegång har ägt rum. Besök har inte tillåtits! Helt oacceptabelt.

Sverige har agerat. I det tysta har regeringen agerat. Inga framgångar har vunnits. Han sitter fortfarande fängslad. Sveriges riksdag har tryckt på för ett mer offensivt arbete. Tyvärr utan framgång.

I Sveriges riksdag arbetas det också för Dawit Isaak. Europaparlamentet har agerat. Olle Schmidt (FP-företrädare i parlamentet) är en av de som ägnat kraft till förmån för Dawits sak. Det ska han och övriga Europaparlamentariker ha all ära för.

Häromdagen bad den svenska EU-kommissionärern Cecilia Malmström EU:s höga representant Catherine Ashton ska utse en person inom EU som på ett mer kraftfullt sätt ska samordna EUs insatser och se över vilka medel som står till buds för att utöva påtryckningar på den Eritreanska regimen att frige Dawit Isaak. Hon svarade direkt.

På Brännpunkt, Svd, kräver idag förre justitieministern Thomas Bodström och fd utrikeministern Jan Eliasson, att Sverige ska också utse ett ombud för Isaak.

Idag hålls en manifestation för Dawit Isaak i Europaparlamentet. Och man har antagit en resolution på initiativ av Olle Schmidt och några av hans kollegor.

EU: Ställ upp för Dawit Isaak! Om inte Eritrea släpper honom fri, dra in biståndet! Sveriges regering bör ta initiativ till detta om inte det snarast händer något.

Andra bloggare om Dawit Isaak; Politometern

DN,

Inga kommentarer: