onsdag 23 juli 2008

EU-fördraget godkänns av allt fler länder

Cypern, Holland och senast nu Belgien är de medlemsländer i EU som nyligen ställt sig bakom Lissabonfördraget. Eftersom det flamländska parlamentet godkände nya fördraget häromveckan så återstår bara kung Albert II:s signatur. 22 av EU:s 27 medlemsländer har alltså nu ställt upp bakom förslaget till nytt fördrag.

Men blir Lissabonfördraget "verklighet"? I folkomröstningen i Irland fick ju förslaget tummen ned. Om inget särskilt händer betyder det i praktiken att förslaget fallit eftersom alla medlemsländer måste godkänna fördraget för att det ska träda i kraft.

I oktober samlas EU-ländernas ledare till ett toppmöte. Då kommer frågan om fördragets framtid upp till fortsatta diskussioner. Det vore inte fel om man på ett bra och konstruktivt sätt kan ordna det så att fördraget kan bli en realitet. Samtidigt som Irland kan få "utymme" som på ett bra sätt kan motivera de irländska ledarna att anordna en ny folkomröstning. Här behövs diplomati och politisk fingerfärdighet. Något som den franske presidenten Sarkozy tycks sakna, åtminstone att döma av hans uttalanden efter det irländska "nejet". Och Frankrike är ju ordförandeland i EU denna höst!

Sverige har ju som kommande ordförandeland "särskilda relationer" med nuvarande ordförandeland. Jag hoppas därför att Carl Bildt och Cecilia Malmström, svenska ministrar med särskilt ansvar för EU-frågorna, kan lyckas hitta bra lösningar; för Irland, Sverige och hela EU.

För övrigt kan jag berätta att Linda Gail Lewis var så bra, så bra. Rockigt värre! Och vilket fantastiskt väder som vi också fick njuta av. När jag inte åt min "pytt" i försalongen så avnjöt jag Linda från övre däck. Ty framför scenen fanns inte plats. Det gjorde inget - vi var ju där för att främst lyssna.

Inga kommentarer: