torsdag 23 juli 2009

Ledarskap krävs i klimatfrågan

"Förorenarna måste stå för notan" är rubriken på dagens Brännpunkts-artikel, Svenska Dagbladet. Undertecknare är alla tre välkända europapolitiskt aktiva s-kvinnor; Margot Wallström, avgående EU-kommissionär, Mary Robinson, fd Irländsk president och Gro Harlem Brundtland, fd norsk statsminister.

De tre tillsammans är initiativtagare/ordföranden för Road to Copenhagen, ett internationellt samarbetsprojekt mellan Club of Madrid (bestående av före detta statsministrar och presidenter), parlamentarikernätverket GLOBE och företagsnätverket Respect Table.

Deras budskap är klart: Köpenhamnsmötet (dvs den internationella klimatkonferensen senare i höst), måste mynna ut i ett avtal där industriländerna förbinder sig vid omfattande utsläppsminskningar samt finansering av utvecklingsländernas klimatanpassning. Social rättvisa och jämställdhet måste prägla ett kommande avtal. Välformulerad och tänkvärd artikel! Och en direkt uppmaning till EU´s toppmöte kring energi-och miljöfrågorna som inleds idag i Åre.

Förnybart.nu är ett svenskt inititiativ. Initiativtagare till detta svenska nätverk är Lars-Göran Petterson, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman, vice ordförande i Tällberg Foundation.

I några debattartiklar under sommaren, bl.a. DN 16 juni och Svd den 15 juli, har de förtjänstfullt redovisat behovet av svenskt ledarskap i allmänhet och som ordförandeland i EU, i synnerhet. De har bl.a visat på behovet av ett kraftfullt svenskt effektiviseringsprogramn för lokaler och bostäder, delvis riktat mot de s.k miljonprogramområdena (Brandbergen och Jordbro i Haninge, för att nämna två lokala exempel). Förnybart.nu visar också i sin rapport att den svenska regeringens mål bara är hälften så ambitiöst som EU:s. EU:s mål får också kraftfull kritik av företrädare för Europeiska miljöbyrån, tex på DN Debatt idag.

En sådan låg ambitionsnivå kan naturligtvis ställa till ordentliga politiska problem om Sverige som ordförandeland i EU har lägre ambitionsnivå en hela unionen samlat sig kring. Trovärdigheten blir ju tyvärr inte hög om inte ambitionerna justeras, uppåt!

Nu gäller det för alla goda krafter att delta i opinionsbildningen för skarpare svensk inhemsk politik. Du kan göra som jag, underteckna uppropet som Förnybart.nu publicerat.

2 kommentarer:

Jonathan Sundqvist sa...

Jag kan inte annat än att hålla med dig och jag hoppas att regeringen tar intryck av rapporten som publicerats under förnybart.nu Särskilt punkten angående energieffektivseringarna som kan göras innebär trots allt en vinst inom en medellång tidsperiod!

Ministermötet i Åre har ganska nyligen ägt rum och även om resultaten verkade en smula ljumma så hoppas jag att Carlgren lyckades uppmuntra dem alla till mer krafttag. Det är trots allt det vi behöver.

Jag själv kommer att åka till Bonn nu den 10-14 augusti och observera konferensen där. Det kommer att bli spännande att se hur det är när Sverige för hela EU:s talan. Även om mötet i Bonn inte förväntas leda till några omvälvande framsteg så vet man inte vad som väntar.

FVHC sa...

I samband med 40-års minnet av månlandningen kom det här med konspirationsteorier upp.

Kom att tänka på det nu.

Ni tycks ha tunnelseende.