söndag 12 april 2009

Behövs kommentarer på bloggarna?

Få verkar vara intresserade av att läsa och kommentera vad riksdagsledamöter skriver på sina bloggar. Det är en av DNs stora nyheter idag.

Jag läser ganska ofta, inte varje dag, vad några riksdagsleamöter skriver på sina bloggar. Det är i regel vad mina partivänner skriver, dvs centerpartister. Det är intressant tycker jag. Ibland också lärorikt. Men inte skriver jag kommentarer.

På mina bloggar får jag sällan, mycket sällan, kommentarer. Men ibland mejl som kommenterar vad jag skrivit eller inte skriver. För varje kommentar eller mejl så blir jag naturligtvis glad. Inte ledsen för att tusentals som borde kommenterat eller mejlat, inte gjort det.

Jag ser bloggen som en möjlighet bland flera att berätta vad jag gör, känner och tycker. Det räcker för mig, än så länge.

5 kommentarer:

MathiasW sa...

Nu förstår jag att det du skriver inte är precis det jag tar upp men jag tar det äbå.

Kommentarer måste vara påslaget på bloggarna. Om det är avstängt så signalerar ledamoten att denne inte är intresserad av kommunikation med mig. Jag läser inte bloggar som inte vill "prata" med mig och ibland mailar jag och frågar varför ifall de har stängt av kommentarer, hur tänkte du.

Sen måste det finnan en möjlighet och vilja att diskutera ledamotens politiska val med kommentatörerna. Ifall man önskar. Det är ett mycket stort problem att det finns sån prestige i politiken, och att en felsägning kan bli tagen ur sitt sammanhang och uppblåst i media. Det sätter munkavel på diskussionsmöjligheterna.

Annars tycker jag det är bra att skriva blogg som kommunledamot även om man får få kommentarer.

Jag sökte nu på knuff.se efter haninge och kom till kommunledningens blogg och sedan hit. Här har jag en möjlighet att lära känna en ledamot på ett sätt som tidigare varit omöjligt. Då hade jag antagligen knappt vetat om att denne existerat.

Raymond Svensson sa...

Kul med kommentaren. Jag försöker skriva varje dag, men men ... Och jag har ju stängt bloggen för kommentarer så det är bara skriva, rakt in. Tack för det!

Kom just tillbaka efter att ha sett Hammarby förlorat mot Gefle i fotbollspremiären på Söderstadion.

Du som läser; Ha en go och gla fortsättning på påsken.

Raymond Svensson sa...

Det blev lite fel ... Jag har ju inte stängt bloggen ....

MathiasW sa...

Angående felskrivningen: Jag förstår vad du menar.

Jag ville bara poängtera hur viktig jag tycker möjligheten till kommentar och kommunikation med blogginnehavaren är hos en politiskt aktiv bloggare.

Eftersom jag har sett en del politiker som inte använder bloggarna på det sättet. För mig som digital native tar jag det som en direkt förolämpning om kommentarer är avstängda. Nu är det ju inte så här, vilket är bra.

Huvudtemat i DNs artikel måste väl ändå vara att slaget om rösterna inte kommer ske på internet, inte i sverige, inte ännu, eftersom de flesta läses av mångt mindre än 1 % av befolkningen.

Men det DNs artikel missar är att det finns en potential, för en politiker som är kommunikativ och förstår att optimera bloggandet, att nå ut en mångt större publik än många gör idag.

Politiker känner sällan till SEO (search engine optimization) eller hur man bör blogga för att dra in läsare från nyhetsartiklar och andra bloggar. Få av dem vet hur man pingar nyligen.se, intressant.se, eller twingly.se, eller vet vad en pingback är för något.

Samtidigt är det ett problem med prestigen som jag sa, en politisk aktiv bloggare måste balansera mellan att vara provokativ och konfrontionell för att nå ut, samtidigt som den inte får vara så konfrontativ så att den "säger något dumt" gör bort sig.

När det gäller den här bloggen ser jag möjligen potential till att vara mer synlig. Men jag hittade hit. Och väl här kan jag bläddra tillbaka i arkivet och se vad som snurrat i huvudet på min lokala politiker de senaste året.

Jag har också möjlighet när jag så känner för det att kommunicera synpunkter direkt in i politiken, efter som du har valt att gå ut i det här mediumet. Det hade kännts svårare att lyfta luren och slå en signal eller även att skicka ett email. För här har du direkt visat att du sträcker ut en hand. Fortsätt så.

Raymond Svensson sa...

Internet, bloggar och andra "sociala medier" kommer säkert ha stor betydelse i kommande valrörelser. Men jag är mycket osäker om de kommer att avgöra val, inom de närmaste valen.

Jag vill naturligtvis utveckla min blogg och mina kontakter med allmänheten. Inte minst Haningeborna. Bloggarana (jag har ju också bloggen "raymondieuropa.blogspot.com").

Så jag tar tacksamt tips på hur jag kanutveckla min blogg, få fler läsare och kanske få fler som väljer att kommentera det jag skriver, eller inte skriver ....

Há dé hälsar Raymond