onsdag 1 april 2009

April skämten duggat tätt!

1a april. Dagen då skämten är mer än lovligt (?) omfattande.

Själv har jag avstått så här officiellt att delta i skämtleveransen, men väl bland kollegorna i kommunhuset i Haninge. Här har skämtats om den nya storkommunen Hudninge, Sveriges fjärde största kommun. Ja också om att det i Haninge nu ska byggas kärnkraftverk och storflygplats.

Något som definitivt inte är något skämt är Konjukturinstitutets senaste rapport om det ekonomiska läget. Det ser ut att bli än värre än värre. SKLs ordförande Anders Knape kommenterar rapporten så här.

Så i eftermiddags när vi i kommunledningen strålade samman med förvaltningscheferna var det bistra miner. Det blir ännu kärvare än vad vi hittills tänkt. Skatteintäkterna minskar i en rasande fart. Redan i år kan vi råka ut för att de minskar med över 100 miljoner kronor, motsvarande nästan en kronas höjning av kommunalskatten. För 2010 ser det ännu sämre ut: Minskade skatteintäkter med ca 250 000 000 kronor! Över två kronor skattehöjning. Helt otänkbart!

I väntan på kommande vårbudget från regeringen och en skatteprognos för vårt branschorgan SKL, är det bara att tänka kreativt och med kvalitet i fokus: Hur ska vi klara av de närmaste åren?

Inga kommentarer: