lördag 27 juni 2009

Skärgårdens första snorkelled invigd idag - månne bliva en succe för Nåttarö ...


Som ordförande i Skärgårdsstiftelsen hade jag det stora nöjet att idag inviga skärgårdens första snorkelled, undervattensstigen, på Nåttarö. Saxen var naturligtvis ersatt av en riktig dykarkniv! Men det gulblåa bandet var bundet mellan två små bojar, strax innanför själva stigen/leden.

Bredvid ångbåtsbryggan ligger den, snorkelleden. 200 meter lång och med 16 informativa skyltar på botten som beskriver vad man kan upptäcka, om man vill och har tålamod.

Vad ser ju vad som finns uppe på land. Men under vattenytan? Och i ett marint naturreservat?

Just det är själva del ideén bakom snorkelleden. Att göra skärgården mer tillgänglig, öppen, för den som vill upptäcka saker, få nya kunskaper osv.

Skärgårdsstiftelsen har tillsammans med Haninge kommun och med Naturvårdsverket som delfinansiär, gjort denna undervattensstig. 200 meter lång och som har bojar vid varje informationsskylt. Och mellan bojarna finns en slang som gör det lätt att följa stigen.

Vid dagens invigning var det många som provade på att snorkla. Flera för första gången. Och jag provade också. Spännande och mycket intressant.
Svenska Dagbladet hade idag en stor och informativ artikel om leden.

Inga kommentarer: