söndag 4 juli 2010

Samhällsbärande - allmänintresset ljuger inte?

"I valet 2010 söker Moderaterna stöd för att vara denna allmänintressets företrädare i svensk politik." Så formulerar Fredrik Reinfledt slutmeningen i sin artikel som publiceras idag på DN Debatt.

Reinfeldts artikel och bevisföring för att (M) numera inte står för ett särintresse, men väl (S), är lite väl tunn i mitt tycke. Visst är det bra att resa mycket, träffa många människor, delta i många samtal osv. Kort sagt röra sig ute i de olika verkligheter som utgör olika människors vardag. Det behöver ju inte per definition betyda att man positionerat om sig från ett högerparti till ett parti med stark mittenposition? Det handlar ju om hur man tagit till sig det man varit med om. Och det ska naturligtvis sägas att det tycks som om alla dessa resor och besök gjort märkbara avtryck hos (M).

Men lyser det ändå inte lite självgodhet över artikeln och budskapet? Ungefär som att vi moderater har gjort en resa och förändrats som parti från att ha varit de välbeställdas parti till att bli ett parti för hela folket. Jovisst, men kanske Reinfeldt har skäl att visa detta eftersom resan med de nya moderaterna tycks ge resultat i opinionen?

Opinionssiffrorna talar dock sitt tydliga språk; moderaterna har idag en legitimitet hos stora väljargrupper som partiet inte tidigare haft någon motsvarighet till. Folkpartiet på Bertil Ohlins tid? Centerpartiet under Gunnar Hedlund och Torbjörn Fälldins första tid? Frågan är om inte historien går igen..... Hur ser opinionsläget ut om säg tolv år?

Hur ser moderatledaren på den situation som kan bli en riktig rysare i höstens riksdagsval: (M) blir största parti, (KD) åker ur riksdagen (ja hur går det för Centerpartiet ?) och de rödgröna vinner regeringsmakten. Är det viktigare att vara störst än att fortsätta regera?

De rödgrönas senaste löfte att "alltid kommer vi att bjuda mera än alliansregeringen" är ju ett tecken på desperation hos de rödgröna och den rödgröna politikens förfall. Var finns seriositeten?

Idag ska Fredrik Reinfeldt tala i Almedalen. Det är för mycket begärt att redan då tar sig an min fundering här ovan men det vore bra om han gav till utryck något om vad som just är viktigast för ett samhällsbärande parti; regeringsmakt för fortsätt förändring eller att bli större och större men inte tillräckligt stort för att klara egen majoritet.

Ja veckan som kommer blir alltså högintressnat med alla partiledare på plats i Almedalen. Och ett fullspäckat program med över 1000-talet officiella arrangemang.

Intressant? Politometern, Politikerbloggen,

Peter Andersson, Mats Engström, Dick Erixon, Lotta Olsson, Kent Persson, Meeri Wasberg,

Aftonbladet,DN, DN 2, Expressen, Svd,

Inga kommentarer: