onsdag 25 november 2009

Centerpartiet på väg - åt vilket håll?

Ett antal Centerpartister, bl.a centerriksdagsmannen Fredrick Federley, uttalar sig i dagens Aftonbladet om centerpartiet; politiken och läget efter senaste tidens dåliga opinionssiffror.

Partiledningens avgång krävs också, inte ordföranden men väl partisekreteraren Anders Flankings avgång. Helt fel fokus tycker jag.

Några konkreta politiska krav som skulle kunna rätta upp partiets kurs, den kritiseras ju av några i artikeln, eller åtminstone få fram mer av centerpartiets politik nämns inte heller. Jag tror nämligen inte att de intervjuade skulle ha framfört sådana synpunkter i sak och att duktiga journalister skulle avstått från att i artikeln ta med exempel på sådana frågor .

Visst är situationen besvärlig, ja mycket besvärlig. Det kommer att krävas rejäla insatser från oss alla aktiva att vända dagens negativa siffror till ett positivt valresultat. En del av centerpartisterna bör tex. fundera över vilka politiska utspel som gagnar partiet. Eller rentav sprider mer tvivel, missförstånd om vad Centerpartiet står för. Istället för att räkna egna mediala spaltmillimeter kanske några centerpartister avstå från att gå till media. Om detta sägs inget i nämnda artikel.

Det svenska ordförandeskapet i EU och vad detta inneburit för centerpartiets ordförande, som tillika är vice statsminister och näringsminister, nämns inte heller i artikeln, vilket tyder på att de centerföreträdare som intervjuas inte har haft det perspektivet.

Om drygt en månad lämnar Sverige ordförandeskapet. Därmed måste det bli mer tid över för centerstatsråden att agera mer som ministrar och centerpolitiker. Jag förväntar mig mer av centeragerande av alla centerstatsråd, och därmed vår partiordföranden. Och jag väntar att det också avspeglas i högre opinionssiffror, senast några månader in på 2010.

Inga kommentarer: