fredag 27 november 2009

Oroar opinionssiffrorna ?

Dagens Nyheter publicerar idag en opinionsundersökning som visar rekordstort stöd för sverigedemokraterna. Visserligen är den inte statistiskt säkerställd men indikerar på att partiet, om det vore val idag, skulle komma in i riksdagen. Centerpartiet och Kd ligger farligt nära att ramla ur.

Jag tvivlar: När valrörelsen väl är i gång måset man fram till bevis. Klarar Sd detta? När alla partiers fotfolk och hela valmasskineriet är i full gång? Tvivlar, tvivlar.

Genast tar också spekulationerna full fart om möjliga och nödvändiga regeringskonstallationer efter valet. Mona Sahlin vill ha en blocköverskridande regeringen om sd blir tungan vågen emellan blocken efter valet. Men hur tänker hon? Skulle c och/eller fp sätta sig i en regering med ett parti starkt styrt av kommunistiska idéer och en partiledare som cokså säger sig vara kommunist? Du behöver nog nya rådgivare Mona!

Tänker också tillbaka på hösten 2006, mycket dåliga siffror för Centerpartiet. Och i valrörelsen vara det vänt till stor framgång. I Stockholms län fick vi ytterligare två riksdagsledamöter, vi kom tillbaka i landstinget och återerövrade platser i sju av åtta kommuner där vi varit utanför fullmäktige. Så visst går en negativ trend att vända. Även om c-siffrorna i denna undersökning är de sämsta sedan 2002 så ..... Men det kräver ett budskap som kan bäras med stolthet av många valarbetare och en organisation som drar åt samma håll.

Här ligger utmaningen för Centerpartiet. Kärnväljarna måste återfå förtroendet för partiet. Och återvända. Nya väljare måste attraheras, bli riktiga c-fans och träda fram med glädje som blivande övertygade c-väljare. Partisekreteraren Anders Flanking har här en stor och viktig uppgift. Den klarar han om han inte nu måste bära ryggssköld för att klara knivarna i ryggen från egna.

Så visst oroas jag av opinionssiffrorna.

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag har varit medlem i Centerpartiet sedan jag var ung, men i samband med FRA-omröstningen så tappade jag förtroendet för den nuvarande partiledningen. Både för det ställningstagande de kom fram till (lägga sig platt för (m) i en Öppenhetsfråga, som man gått till val på 2006) och det sätt som partiledningen våldsamt piskade igenom frågan i sin egen riksdagsgrupp.

Följer man inte sitt eget partiprogram och skiter i sina valfrågor så inger det inte något förtroende. Jag har bloggat om det mycket:

EU-valet - därför röstade jag Pirat

Tyvärr...

Vilding sa...

Problemet för Centerpartiet är inte att de svek förra valets väljare. De har svikit hela ideologin.

Och som ett folkrörelseparti är det lite besvärligt. Lite som ett Piratparti som lever för nästa val. Och bara för det.

Så bye bye, Centern.