onsdag 18 november 2009

Dags att ta tag i företagsklimatet i Haninge

Ett av de seminarierna jag nyss deltagit i under Politikerdagarna, Svenska Mässan, Göteborg, handlade om hur en kommun kan förbättra företagsklimatet.

Intressant, mycket lärorikt. Och en utmaning att på hemmaplan i Haninge, söka bidra. Det är ju av avgörande betydelse för kommunen att ha livskraftiga och lönsamma företag. Centerpartiet har också just företagande och entreprenörskap som en mycket central fråga för politiken.
Haninge har ett hyfsat klimat enligt Svenskt Näringslivs ranking, men är inte i toppen. En jämförelse mellan rankingen 2009 och 2008 visar istället ett tapp från plats 59 till plats 91. Å andra sidan är plats 91 mer i linje med vad vi haft under åren före 2008. Men det duger inte; Haninge ska upp i topp!

Ett av Kalmar kommuns kommunalråd, Johan Persson (s), berättade om hur de arbetar. Långsiktigt, tålmodigt och i mycket nära samspel, dialog med företagarna som är verksamma inom kommunen. Många enskilda, små som stora aktiviteter och regelbundet präglar deras arbete. Vi i Haninge arbetar på ett mycket snarlikt sätt. Och några konkreta ideér fick jag som jag kommer att ta upp i kommunledningen inom de närmaste dagarna.

Vid måndagens kommunfullmäktige antogs i mycket bred enighet Aktionsplanen 2010-2025 Hållbar tillväxt och utveckling i Haninge. En "plan" som i samtalets goda form utformats i dialog mellan kommunen (majoritet och opposition) och företrädare för företagsamheten, Företagarna i Södertörn och Svenska Handelskammaren Östra Södertörn. Detta dokument är en mycket god grund för att utveckla företagsamheten inom kommunen. Årligen ska det följas upp.
Nu kavlar vi upp ärmarna i Haninge för att utveckla företagsklimatet!

Inga kommentarer: