fredag 18 februari 2011

I Haninge finns planer för flera tusen bostäder

Det byggs för få bostäder i Stockholmsregionen. Det tycks alla nu vara överens om. I dagens Svd har hyresgästbasen och Handelskammarens VD en debattartikel. De redovisar ett antal förslag som de anser kan få fart på byggandet. De föreslår bl.a.

* Ändrade skatteregler för att underlätta produktion av hyresrätter till rimliga hyror. Därför måste fastighetsavgiften slopas på hyresrätter. Det måste även bli billigare att underhålla hyresrätterna genom möjlighet till skattefria avsättningar.

* Kommunerna måste föra en dialog med byggföretagen om vilka insatser som behövs för att höja attraktiviteten i områden med låg status.

* Regeringen måste möjliggöra utbyggnader av vägnätet och den spårbundna kollektiv- trafiken i huvudstadsregionen genom att öppna upp för nya finansieringslösningar i samarbete med näringslivet.

* Regeringen måste påskynda arbetet med att förenkla och förkorta planprocesserna för infrastruktur och bostadsbyggande.

Bra förslag för den fortsatta diskussionen. Det kanske är dags för en Regional Bostadsriksdag mellan kommuner, landsting, byggherrare, bostadsföretag, hyresgäströrelse och regering. Ja kanske fler? Men planprocesser och bygglovhantering får inte stanna upp. Ingen möda får lämnas oprövad för att få till stånd fler bostäder, i bra miljöer och till rimliga kostnader.

Tusentals bostäder på gång i Haninge
I Haninge finns färdigställda planer för sammanlagt 1250 nya bostäder, varav närmare 500 i centrala Handen. Planarbete pågår också för ett par tusen ytterligare bostäder, tex Vegastaden med sammanlagt över 3000 bostäder totalt. Dessutom kommer kommunledningens vision för Jordbro att det inom ett antal år kommer att byggas några hundra ytterligare bostäder i centrala Jordbro.

Andra bloggare om bostadssituationen i Stockholmsområdet; Magnus Andersson, Peter Andersson, Politometern,

Aftonbladet, DN,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart. Tyvärr kommer det väl bli stora 3-4or, bostadsrätter eller alldeles för dyrt.
När jag själv studerade vid KTH Haninge för 10 år sedan så kunde man möjligen få delad bostad i Jordbro om man hade tur. Jag blev tyvärr väldigt dåligt bemött av Haninge Bostäder, så jag var tvungen att hoppa av mina studier pga bostadssituationen.
Om du har möjlighet att påverka, så se till att det finns bostadsgaranti för studenter på KTH/Södertörn vid Haninge.
Det räcker med en säng och en vattenkokare. Det är allt man begär som bostadslös student.

Raymond Svensson sa...

Tack för synpunkterna! Det du beskriver är naturligtvis inte acceptabelt.