torsdag 10 februari 2011

Sälja ut - kvalitetsgranskning ett måste

Svd har i ett antal artiklar beskrivet Stockholm stads försäljning av gallerior till Boultbee. Staden ville ha långsiktighet i ett nytt ägarskap. En rejäl granskning innan affärerna slöts skulle gett Stockholm klart besked om att bolaget istället ägnade sig åt kortsiktiga affärer. Inte långsiktig fastighetsförvaltning och affärsutveckling.

Och det sker också nu när det gäller de tio "Stockholmsgalleriorna".Flera av sina svenska fastigheter har man låtit förfalla, och man har ådragit sig stora ekonomiska problem. Orimliga hyreshöjningar har också drabbat många affärs- och butiksägare.

Visst kan det behövas andra och privata ägare till kommersiella gallerior och centrumanläggningar. Det kan ju inte med bästa vilja i världen kallas "kärnverksamhet" för kommuner. Men det finns all anledning att rimliga efterforskningar sker av tänkbara köpare. Det är tämligen rimligt att kalla Stockholms agerande för ett tydligt bevis på bristande insikt i hur offentliga värden inte får hanteras.

Svd skriver idag på ledarplats: "genant" om affärerna och att "Nu måste Stockholmsalliansen bidra till att röja upp i oredan." Det är nog inte bara Stockholmare som väntar på ett aktivt arbete för att "röja upp" som Svd så träffande skriver. Nu är det upp till Sten Nordin (M) mfl att visa handlingskraft.

Andra bloggare om dessa affärer; Politometern

Aftonbladet, DN,

Inga kommentarer: