måndag 31 mars 2008

Vill staten ha samverkan med kommunerna?

Idag hade jag som kommunföreträdare ett möte med företrädare för den lokala Arbetsförmedlingen respektive Försäkringskassan. Utifrån ett lokalt utvecklingsavtal som kommunen slutit med företrädare för regeringen diskuterade vi möjligheterna till en överenskommelse mellan oss tre "myndigheter". Vi vill alla tre ha en utbyggd samverkan men har vi regler som gör det möjligt?

I kommunen beslutar vi ganska mycket själva men rår tex. inte på sekretesslagstiftningen och kanske inte ska det. I övrigt har vi relativt stor frihet att fatta beslut om hur pengar ska användas, hur personella resurser ska användas och vem som ska ha "makten". Men har de lokala företrädarna för de statliga myndigheterna möjligheter att i verkligheten bestämma över personalorganisation, hur pengar ska användas osv. ? Dvs. det som så populärt kallas målstyrning och inte detaljstyrning.

Staten har uttalat att myndigheterna ska samverka med bl.a. kommunerna men inte gett dem instrumenten. Det står uttryckligen i Haninge kommuns lokala utvecklingsavtal med staten ".... inom ramen för parternas respektive ordinarie uppdrag (t.ex. budget- och styrningsprocesser)". Det statliga budgetsystemet visar tyvärr ingen erkänsla, än mindre behov, av att ta lokala hänsyn, lokala prioriteringar osv.

Nu behövs det kreativa, och kanske för staten och dess myndigheter utmanande lösningar. Vart det bär vet vi förhoppningsvis om några veckor. Jag ska hålla dig informerad!

För övrigt hoppas jag på att Brynäs återtar ledningen i kvalhockeyn till elitserien. Matchen går i Malmö imorgon tisdag den första april.

2 kommentarer:

Sara sa...

Humorn hjälper oss att uppleva oss själva med kropp och själ och att uppleva en SAMVERKAN mellan dessa båda, som det mesta i samhället annars försöker skilja åt.

Förövrigt anser jag att Carthage br förstör.. när verkligen inte. Men däremot att TIMRÅ tar hem nästa delsemi mot HV71 heja heja!
Och att fler går in och kommenterar den här trevliga bloggen :-)

david santos sa...

Hello, Raymond!
Great work.
Have a nice weekend