onsdag 27 januari 2010

Önskas - en vitbok om Saab-affären

SAAB lever vidare efter gårdagens glädjande beskd om att Spyker köper SAAB av GM. Anställda, anhöriga och alla berörda hos underleverantörer, kommuner och västsverige mfl har nu fått klara besked för den närmaste tiden. Hur det långsikt utvecklas för SAAB är dock minst sagt oklart.

Men det finns nu möjligt för alla inblandade att målmedvetet ta sig an de långsiktiga frågorna. SAAB har ju gått med vinst endast ett år sedan år 2000. Förlusterna de senaste tio åren är 27 miljarder kronor.

Under en längre tid har det varit en turbulent tid kring GM och SAABs framtid. Så även om SAAB nu fått en ny ägare kommer nog det som hänt att vara ett starkt inslag i den kommande valrörelsen. Regeringen kan visa på att den ställt upp på ett ansvarsfullt långsiktigt sätt. I DN finns rubriken: "Försäljningen en oerhörd lättnad för regeringen". Och oppositionen kommer att driva tesen att det hade blivit snabbare och bättre resultat med dem i regeringsställning?

Det gäller då att händelseförloppet finns dokumenterat, t.ex. hur har regeringen agerat och vad innebär den uppgörelse som träffades igårkväll, bl.a. för sysselsättningen, skattebetalarna m.m.

Jag har därför ett konkret förslag till regeringen: Låt utarbeta en vitbok som beskriver det som hänt kring SAAB och det köp som Spyker nu träffat avtal om, med GM.

Inga kommentarer: