onsdag 28 maj 2008

Andra dagen i Europakongressen

Ja nu har snart den andra dagen i Europakongressen för lokala och regionala myndigheter (kommuner; landsting, regioner) gått till ända.

Började tidigt med frukost och sedan ett telefonsamtal med en kollega i kommunledningen i ett viktigt ärende: Hur ska vi öka nyttjandet av Kulturhuset i Handen och samtidigt säkerställa att det finns allmänna samlingslokaler i Handen för förenings- och kulturlivet?

Sèn följde två timmars promenad i 'gamla stan', var ledig fram till klockan tio. Och då startade två timmars sammanträde med regionala kammaren. Jag representerar ju Stockholms läns landsting i Europa-kongressen. Glömde att skriva på närvarolistan men det rättade jag till efter en kort stund. Nybörjare; suck! Här stod debattens vågor höga kring en rapport om den regionala identiteten.

Igår fick jag ett bra besked av en ung tjej som var medföljare till en av de svenska delegaterna om hur hon upplevde det som hände: häftigt! Jag kan bara hålla med. Röstningen sker med handuppräckning (instämmer, håller inte med eller avstår). Mycket folk i cafeerna, nya och gamla kontakter odlas, förslag till ändringar diskuteras osv osv. I sofforna och på stolar sitter folk och läser, funderar, vilar osv. Och i plenisalen pågår debatten i olika ärenden. Allt var ju bra förberett i de olika partigrupperna.

Idag gästades kongressen av både Europarådets generalsekreteraren Terry Davis och Mats Odell, den svenske ministern som presenterade det svenska ordförandeskapets program för perioden maj-november. Och båda fick svara på ett antal frågor, 'lätta som svåra'. Bra frågor och 'raka' svar, för det mesta. Innan hade vi i den svenska delegationen ett informellt möte med Mats Odell för att bla informera varandra om 'läget'.

Jag smet iväg innan plenaren var slut! Nödvändigt. Behöver duscha och klä om till kvällens mottagning hos den svenske ambassadören och middagen därefter med statsråd och medarbetare, ambassadör och den svenska delegationen. Även om väderprognosen talar om regn lämnar jag nog paraplyet på hotellet. Det får bli taxi om vädrets makter inte står oss bi!

Inga kommentarer: