fredag 20 augusti 2010

Haninge satsar och har god ekonomi - valarbete för fortsatt förtroende

Haninge kommun har en god ekonomi. Mycket bättre än många andra kommuner. Den dyra läxan från 1990-talet när kommunen höll på att gå i konkurs, har gjort att vi lärt oss läxan; håll hårt i den kommunala plånboken, hela tiden söka göra rätt saker ännu bättre, budgetera för ett överskott och låna inte till investeringar.

Resultatet har inte heller väntat på sig; Haninge finns i Sverigetoppen när det gäller äldreomsorgen, positiv utveckling av skolelevernas resultat tack vara fokus på "Kunskap till 100%", hundratals miljoner i viktiga investeringar, återbetalning av pensionsskuld (125 000 000 kronor!) till anställda, inga skattehöjningar.......

Haninge kommun finns nu på tredje plats bland de 26 kommunerna i Stockholms län när det gäller bäst ekonomiskt resultat. Och 37:e platsen bland landets alla 290 kommuner! Det framgår av tidningen Dagens Samhälle som nyligen presenterat en undersökning av samtliga kommuners ekonomiska resultat under 2000-talet.

Bäst i landet ligger Fagersta. Haninge har liksom Fagersta lyckats vända en svag ekonomi och under de senaste åren kunnat presentera ett positivt resultat. Både kommunerna har haft stora skulder som slukat räntepengar. Men nu har det alltså vänt.

På den vägen tycker jag att Haninge kommun ska gå: fortsatta satsningar som bygger på en bra ekonomi i grunden. En ekonomi i god ordning är ju en förutsättning för att säkra såväl välfärden som en långsiktigt hållbar utveckling. Det är inte alltid det budskapet går hem bland väljarna.

Dagens opinionssiffror visar att det behövs kraftfulla opinionsinsatser för Alliansregeringen ska få fortsatt förtroende att leda landet. De rödgröna knappar in på försprånget. Några lokala siffror för Haninge finns mig veterligen inte. Men även här gäller det ihärigt arbete för att koaltionen ska få förtroendet att under också kommande mandatperiod leda och utveckla Haninge.

En röst på Centerpartiet och ett kryss för mig gör skillnad. Det är min utgångspunkt när jag nu söker väljarnas förtroende i kommun- och landstingsvalen.

Andra bloggare om Haninge; Politometern
Andra bloggare om kommunerna; Politometern
Andra bloggare om välfärden; Politometern

Peter Andersson, Per Ankersjö, Mary Jensen, Kent Persson,

Aftonbladet, DN, Expressen,

För övrigt ligger det mycket i det som Per Gudmundson skriver i Svd om "Så klarar Reinfeldt Alliansens kräftskiva".

Inga kommentarer: