onsdag 10 september 2008

Rätt väg med spårbilar!

Nu har också SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys, slagit fast att spårbilsystem är samhällsekonomiskt lönsamt. Jämfört med andra trafikslag har spårbilar många fördelar:

- mindre miljöpåverkan

- leder till färre olyckor och

- trängselproblemem blir färre

- kan vara snabbare sätt att resa

- mer flexibelt färdsätt.

Pressmeddelandet från SIKA berättar mer om den rapport som nu publicerats: Analysen omfattar två fallstudier. Den ena gäller etablering av spårbilar i Stockholm som en del av en lösning på Stockholms trafikproblem. Den andra studien utvärderar ett fullt utbyggt spårbilsystem i hela Mälardalen, som ett bidrag till en hållbar regionförstoring.

- De infrastrukturlösningar som diskuteras, bland annat i Stockholm, leder inte till transportpolitisk måluppfyllelse. Våra analyser visar att den innovativa spårbilsteknologin är värd att tas på allvar och förtjänar att utvecklas genom vidare studier, säger SIKA:s generaldirektör Kjell Dahlström i pressmeddelandet.

Det är därför glädjande kunna konstatera att kommunledningen i Haninge kommun innan SIKA-rapporten, bestämt sig för att det bör göras en förstudie om spårbiltrafik inom kommunen. Bakgrunden är den skrivelse som vi i Centerpartiet Haninge skickat och som jag berättade om i bloggen den 15 augusti.

För övrigt gläds jag med många andra fotbollsintresserade att Sverige vann VM-kvalmatchen i fotboll mot Ungern. Synd med försvarsmissen som gjorde att Ungern kunde reducera till 2-1 i slutminuten av förlängningen.

Inga kommentarer: