söndag 28 september 2008

Vackert och varmt på väg till Tyresta


Det blev en skön promenad till Tyresta Nationalpark. Värmen resulterade, trots blåsten, att den varma tröjan åkte av och jag gick i skjorta och väst. Tröjan åkte inte på förrän senare på eftermiddagen.
Många människor hade sökt sig till nationalparken, unga som gamla, enskilda som, par, med eller utan barnvagnar.Jag köpte min kaffe med mjölk och ett gott tilltugg, ett slags muffin med choklad och coscos. Gott, men kanske inte så näringsriktigt. Sån´t måste man ibland bortse ifrån, tycker jag. Det blev en lång fikapaus. Jag skulle ju kombinera kaffedrickandet med att läsa hela söndagens DN.
Allehanda aktiviteter upptog folks intresse. En flicka, eller var det en pojke?, det var så långt ifrån platsen där jag stod, hade fått full fart på sin drake. Du ser den på bilden ovan vaja i vinden.
För övrigt konstaterar jag att svenskarnas förtroende för välfärdssystemen sviktar. Det är Folksam som i samarbete med Synovate genomfört undersökningen "Välfärdsbarometer 2008". Kanske jag återkommer i bloggen kring undersökningen och dess resultat.

Rock, blues och skotskt!

Det behövs dagar när kroppen behöver vila och man mentalt får ny energi. Gårdagen var en sådan dag. Sovmorgon. God (och lite sen?) frukost i gott sällskap. Ja sén var det dags för några sidor av Fällan, författare Michael Connelly.



Stampen var nästa mål. Här är det ju blues&rock jam varje lördag mellan 14-18. Stamgäst eller inte är väl en definitionsfråga. Så fort jag får möjlighet så är jag här. Brian Kramer är den som håller ihop allt och alla.

I Nacka Strand hölls i helgen öl-, cider-, calvados- och whisky-mässa. Många sorter fanns att avnjuta. Inte bara dryck utan också mat i olika former, wookad älg eller viltsvin, några av de maträtter man kunde köpa. Vad vore en mässa utan härlig musik?


För övrigt kan jag konstatera att solen skiner ute. Dags för en långpromenad och läsa DN vid caféet, Tyresta Nationalpark.

lördag 27 september 2008

Hederlighet premieras - plankare sättas åt!

SL räknar med att det tusentals och åter tusentals fuskaråkare, plankare, i kollektivtrafiken. Enligt SL förlorar bolaget ca 100 000 000 kronor på fuskåkarna. Det är mycket pengar som skulle kunna användas till att t.ex. få fler bussar att gå oftare, renare och snyggare i t.ex tunnelbana och i pendeltåg, trevligare stationer osv.

SL vill nu lämna ut biljettkontrollerna på entreprenad. Socialdemokraterna är emot! Företrädare för (s) talar om "batongåtgärder" och att kontrollanterna riskerar att "få karaktären av parkeringsvakter". Är det fel att ta itu med plankarna? Varför ska hederligt folk betala om inte fuskarna sätts åt? Vad är det för fel med parkeringsvakter som ser till att de som felparkerar får böter? Gör inte de en samhällsnyttig insats eftersom de ser till att regler efterlevs?

100 000 000 kronor till bättre kollektivtrafik skulle sitta fint. Låt privata entrprenörer få visa om de kan stävja fusket! Utvärdera effekterna efter en tid. Skötsamma kollektivtrafikresenärer ska belönas med än bättre kollektivtrafik. Plankare ska betala, ordentligt!

För övrigt kan meddelas att den mötes- och sammanträdesfria torsdagen blev precis som tidigare: Viktiga, korta, effektiva och "oplanerade" möten med olika medarbetare avlöste varandra. Bra möten. Kvällen var jag gäst hos Haninge Islamiska Kulturförening. Mycket trevligt. Fredagen ägnade jag hela dagen till Mälardalsrådets kulturutskott. Och några mejlväxlingar.

torsdag 25 september 2008

En mötesfri dag?

Tänk vá härligt ändå livet kan vara. En till synes sammanträdes- och mötesfri dag. Så blir det dock inte, det vet jag av erfarenhet. Det finns både ett och annat samtal som får formen av "möte" men som inte är bundet till just denna torsdag. Tex. hur det ligger till med olika ärenden och frågor som ska upp till beslut inom kort.

För min del handlar det bl.a. att som ordförande ta itu med planeringen av Demokratiberedningens arbete. Vi går ju in i nästa fas, nämligen hur kommunen kan främja medborgarnas deltagande i ett aktivt civilsamhälle. En jätteviktig uppgift. Extra roligt är att det inte finns någon kommunal kommitté (liknande) i Haninge som arbetat med den uppgiften. Det betyder att vi kommer att plöja nya spår, en utmaning så god som någon.

Men en hel del tid går till att läsa. Ett viktigt dokument att läsa är förstås regeringens budgetproposition. Vad regeringar föreslår eller avstår från att föreslår får naturligtvis effeekter för oss i kommunSverige. Så det gäller att hålla koll!

För övrigt kan jag berätta att gårdagens utfrågning av centerkandidater till nästa års Europaparlamentsval var en bra tillställning. Du kan läsa mer på min blogg RaymondIEuropa.

tisdag 23 september 2008

Statsbudget för jobb och välfärdssatsningar

Igår presenterad regeringen budgeten. Fokus ligger på för jobb och företagande, en budget som rustar Sverige för framtiden och förstärker välfärden. Det är en budget som är bra för Sverige, för våra medborgare och för våra företag. Och det är en budget som är bra för Haninge!

Steg tre av jobbskatteavdraget genomförs och innebär sänkta inkomstskatter för låg- och medelinkomsttagare med totalt 15 000 miljoner kronor. För en förvärvsarbetande Haningebo innebär detta i snitt sänkt skatt per månad med 1200 kr efter de tre genomförda jobbskatteavdragen, dvs totalt med över 14 000 kronor per år.

Regeringens sänker arbetsgivaravgiften för att stärka arbetslinjen. Det skapar än bättre förutsättningar för en god välfärd som genomsyras av rättvisa och solidaritet. För Haninge kommun innebär detta 14,4 miljoner kronor eller en kostnadssänkning på 195 kr per kommuninvånare. För Haninges företagare innebär detta ett minskat kostnadstryck med 62,2 miljoner kronor som kan användas till bland annat nyanställningar, kompetensutveckling av personal eller andra investeringar för framtiden.

Under perioden 2009-2011 förstärks kommunernas och landstingens ekonomi med motsvarande 24 000 miljoner kronor. Dessa förstärkningar ska bland annat gå till ett kompetenslyft i förskolan, en värdigare äldrevård, lägre sjukskrivningar inom kommunerna samt att korta vårdköerna och rusta upp psykiatrin. För Haninge innebär dessa förstärkningar totalt 26 miljoner kronor under 2009-2011.

Skarpt läge för personalpolitiska programmet!

Igår hälsade jag deltagarna i en workshop om det personalpolitiska programarbetet välkomna. Två timmar stod till vårt förfogande. Deltagare var företrädare för de kommuncentrala fackliga organisationerna, vi i den politiska styrgruppen och projektgruppen.

Bilden ovan visar projektgruppen. Från vänster Mikael Andersson, Tina Wallström-Bernhav och Karin Laurin.

Vi arbetade med "trio-metoden" och som satte de fackliga företrädarna i fokus. Vi i styrgruppen hade rollen som intervjuare och projektgruppen var observatörer. Spännande metod och lärorik. Två timmar gav mycket, mycket intressanta samtal. Och naturligtvis underlag för vårt fortsatta arbete.
Nu börjar frågorna/områdena att utkristalliseras! Nästa vecka är det workshop med alla förvaltningschefer. Sedan ska slutsatserna från de två workshoparna och synpunkterna från arbetsplatsträffarna vägas ihop. Ett remissförslag ska sedan styrgruppen presentera i början av december. Beslut ska fattas i kommunfullmäktige i juni nästa år.
För övrigt så har denna tisdag inneburit ett planeringsmöte med Peter, politisk sekreterare, lunch med arbetsförmedlingens chef Annette Johansson, möte kring den offentliga konsten i Haninge, samtal med ledningen för tekniska avdelningen i några aktuella frågor. Ett längre telefonsamtal med Zoran, journalist på Mitt i Haninge, om dels cykelvägen Handen-Dalarö, dels om återbetalning av "pensionslånet", har jag också hunnit med. Läsning av budgetpropositionen har fortsatt. För att nämna några större händelser denna dag.

måndag 22 september 2008

Två dagar har jag tillbringat i jämtlandsfjällen. Närmare bestämt en vandring från Storulvån till Blåhammarens fjällstation, 13 km en riktning. (Jag står på bilden med Storulvåns fjällstation i bakgrunden och är på nedgång från Blåhammaren.)

Natten fredag-lördag förflyttade jag mig i liggvagn från Stockholm till Enafors. Vid sju blev det frukost och sedan steg vi av i Enafors för att med abbonnerad buss åka till Storulvån, 40-talet förväntansfulla (?) fjällvandrare, dock inte alla skulle till Blåhammaren.

Väl framme i Blåhammaren, efter fyra timmars ganska enkel vandring i mulet väder, dvs, bra vandringsväder, och en timmes lunch vid Ulvåtjärns stugan, blev det dusch och lite vila. Kvällen var som "vanligt": tre-rätters middag med väl utvalda vin till. Blomkålssoppa med fårfiol var förrätt, souvas huvudrätt och fäbodglas med pecannöt och hjortronsylt var desserten. Utsökt!

Efter frukost på söndagsmorgonen styrdes så stegen åter emot Storulvån. Och då sken solen! Ja den gav oss vackert sken under hela vandringen tillbaka. Väl varmt var det "styckevis" men inga shorts fanns i packningen så det var bara att trava på i jeans och skjorta.

Europa-frågorna bloggar jag om på
http://raymondieuropaparlamentet.blogspot.com/

fredag 19 september 2008

Ledigt i drygt två dygn - Blåhammaren nästa!



Nu tar jag ledigt i drygt två dygn. Jag ska till Blåhammarens fjällstation och äta en go middag imorgon lördagkväll. Vädret ser ut att bli bra, lite mulet och sol på söndag. Bra vandrarväder alltså.
Bilden tv är tagen av mig själv under min sommarvandring i de norska och jämtländska fjällen.

torsdag 18 september 2008

"Liten entreprenör med stora drömmar"

Idag hade jag tre viktiga möten;

ett längre samtal med skärgårdsstiftelsens VD om arbetet med Vision 2020 (utarbetande av en strategisk utvecklingsplan för stiftelsen) och som jag tog initiativ tid som ny ordförande i början av 2007

deltagande i en hälso- och sjukvårdskonferens som Centergruppen i Stockholms läns landsting arrangerade. I samarbete med partiets nationella kommunala sektion.

ett kvällsmöte med en gammal kollega och som är verksam inom marknadskommunikation mm.

Alla tre olika till sin karaktär och naturligtvis i innehåll. Och utifrån olika perspektiv mycket givande och lärorika.

Skärgårdsstiftelsens "visionsarbete" går nu in i fasen av att formulera strategierna inför framtiden. Vid styrelsemötet i slutet av oktober är det tänkt att kansliet ska presentera ett förslag som ska gå ut på en bred remiss till bl.a. olika intresseorganisationer, kommuner och myndigheter. Efter remissrundan ska sedan styrelsen diskutera och anta en strategisk utvecklingsplan vid ett sammanträde i början av nästa år.

Sjukvårdskonferensen gav tillfälle att på kort tid ta del av flera viktiga frågeställningar. Inte minst hur vården kan bli bättre och mer tillgänglig för medborgarna. Flera av de som medverkade var entreprenörer som brutit ny mark. Shori Sand, som startade sitt företag med att en privat mottagning för mödravård i Linköping för ett antal år sedan, fångade mångas intresse genom sitt engagemang parat med mycket god pedagogisk förmåga. Många tänkvärda reflektioner, inte minst med att säga det som är rubriken på detta inlägg.

Av och till träffar jag min gode vän, "marknadskommunikatören". Vi har mycket att prata om i vanliga fall. Och nu var temat hur jag kan förbättra min kommunikation, dialog med medborgarna, med anledning av min kandidatur till Europaparlamentet. Vi båda har många viktiga erfarenheter från kampanjen inför förra valet till Europaparlamentet.

För övrigt känns det särskilt bra eftersom jag kommande helg ska göra min årliga vandring till Blåhammarens fjällstation och den årliga goá middagen i många fjällvandrandes kollegors goda sällskap. Väderprognosen ser också givande ut, mulet och glimtar av sol.

tisdag 16 september 2008

SL populärare än någonsin!

SL får mycket högt betyg från resenärerna. Trots alla som fått stå och vänta på inställda eller försenade bussar och pendeltåg. Senaste reseundersökningen från i augusti visar att 75% av resenärerna var nöjda med trafiken.

Visst ligger pendeltågen sist men, men. Det är bland pendetågsresenärerna som andelen nöjda ökar snabbast!

Sedan december 2006 har de som sagt vara nöjda med trafiken blivit allt fler. Runt 60% av resenärerna brukar förklara sig som nöjda med SL-trafiken. Och i augusti 75%! En toppnotering.

Alliansen i landstinget har satsat ordentligt på upprustning av kollektivtrafiken. Fler och bättre pendeltåg, många busslinjer har fått fler turer, informationen till trafikanterna har byggts ut. Mer städning och andra insatser har skett för att det ska bli snyggt och tryggt i stationer, bussar och tåg.

För övrigt kan berättas av gårdagskvällens möte med centerpartiets ledare i Södertörnskommunerna lockade rekordmånga deltagare. Alla, ja nästan, fanns på plats för att resonera kring valet till Europaparlamentet nästa år, den 7 juni. Aktiviteter som politiskt program diskuterades.

måndag 15 september 2008

Viktigt skärgårdsmöte


Bilden: Per Friden, SIKOs ordförande, jag och Kjell Bjurman, Skärgårdsföretagarnas ordförande.

I helgen var det höstmöte i SIKO, Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation i Stockholms län. Mötesplatsen var Möja (dansbanan), Värmdö. Temat var SOS - Samordning och Samverkan.

Under eftermiddagen samtalade de 50-talet närvarande i ett antal grupper kring olika viktiga frågor för skärgården; bostäder, transporter, demokratin, företagande, skolor för att nämna några. Många frågor kräver sina svar och allt går inte att lösa på en gång.

Jag fick också tillfälle att berätta för deltagarna om skärgårdsstiftelsens arbete med VISION 2020, strategin för utveckling av stiftelsen för de närmaste 10-12 åren, ja kanske längre.

Skärgården står inför många och stora utmaningar. En av dem är bostadsbyggandet, en annan är skolorna. I båda fallen är länets kommuner (men också staten) viktiga aktörer. Alla berörda måste nu bestämma sig för att dra åt samma håll, att samarbete och inte lägga krokben för varandra. Då kan det bli möjligt att hantera skärgårdens utmaningar.

För övrigt kan jag berätta att Centerpartiets landstingskonferens i fredags- lördags var mycket bra; inte minst arbetspassen kring landstingets sk långtidsutredning och frågan om flerårsavtal med akutsjukhusen. Sammanträden och möten ger ju tyvärr inte tillräckligt med tid för fördjupning och reflekterande samtal.

onsdag 10 september 2008

Europabloggen - speciellt för Europafrågorna

Jag har nu startat RaymondIEuropa-bloggen. Där kommer jag att kommentera aktuella EU-frågor och beskriva min syn på det framtida Europa-samarbetet.

Bakgrunden är att jag är en av Centerpartiets medlemmar som söker medlemmarnas stöd i medlemsomröstningen för att bli en kandidat inför valet till Europaparlamentsvalet nästa år.

Mer information om Centerpartiet och Europa-politiken finner på centerpartiets hemsida.

Europarlamentets informationskontor i Sverige ger dig information om bl.a. det som händer i parlamentet.

svenska riksdagens hemsida kan du också hitta bra information om hur riksdagen arbetar med EU-frågorna.

Rätt väg med spårbilar!

Nu har också SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys, slagit fast att spårbilsystem är samhällsekonomiskt lönsamt. Jämfört med andra trafikslag har spårbilar många fördelar:

- mindre miljöpåverkan

- leder till färre olyckor och

- trängselproblemem blir färre

- kan vara snabbare sätt att resa

- mer flexibelt färdsätt.

Pressmeddelandet från SIKA berättar mer om den rapport som nu publicerats: Analysen omfattar två fallstudier. Den ena gäller etablering av spårbilar i Stockholm som en del av en lösning på Stockholms trafikproblem. Den andra studien utvärderar ett fullt utbyggt spårbilsystem i hela Mälardalen, som ett bidrag till en hållbar regionförstoring.

- De infrastrukturlösningar som diskuteras, bland annat i Stockholm, leder inte till transportpolitisk måluppfyllelse. Våra analyser visar att den innovativa spårbilsteknologin är värd att tas på allvar och förtjänar att utvecklas genom vidare studier, säger SIKA:s generaldirektör Kjell Dahlström i pressmeddelandet.

Det är därför glädjande kunna konstatera att kommunledningen i Haninge kommun innan SIKA-rapporten, bestämt sig för att det bör göras en förstudie om spårbiltrafik inom kommunen. Bakgrunden är den skrivelse som vi i Centerpartiet Haninge skickat och som jag berättade om i bloggen den 15 augusti.

För övrigt gläds jag med många andra fotbollsintresserade att Sverige vann VM-kvalmatchen i fotboll mot Ungern. Synd med försvarsmissen som gjorde att Ungern kunde reducera till 2-1 i slutminuten av förlängningen.

tisdag 9 september 2008

Släpp loss arbetsförmedlingen!

Arbetsmarknaden och behovet av arbetsmarknadsinsatser ser olika ut runt om i landet. Därför borde Arbetsförmedlingen ges möjligheten att kunna överföra anslagna arbetsmarknadsmedel mellan olika budgetposter. Nuvarande regler är stelbenta och gör det svårt för Arbetsförmedlingen att samverka med kommunen i olika jobbinitiativ.

Fördelarna med att samordna arbetsmarknadsinsatserna är flera. Med samlad kompetens och samlade resurser kan man tidigt fånga upp personer som står utanför arbetsmarknaden, och erbjuda dem ett skräddarsytt stöd som tar dem ut i arbete.

Regeringen har tagit ett beslut som möjliggör samverkan mellan Arbetsförmedling och kommun. Det är ett steg i rätt riktning, men fortfarande otillräckligt för att föra en effektiv arbetsmarknadspolitik. Vårt förslag är därför reglerna skärps för att säkerställa samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunen.

Allt detta skriver jag i ett brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tillsammans med kommunstyrelseordförande Maria Söderberg, Krokoms kommun, Haninges vänort i Jämtland.

För övrigt vill jag, som säkert många, många andra, gratulera Jonas Jacobsson och Anders Olsson till guld-medaljerna i Paralympics. Anders satte ju dessutom nytt världsrekord på 100 m frisim. Jag ser fram emot fortsättningen.

söndag 7 september 2008

Härlig vecka som kommer!

Söndag och snart måndag! Helgen har varit innehållsrik och jag har haft gott om tid att "ladda" för kommande uppgifter. T.ex. var lördagens jamsession på Stampen ju som vanligt, en höjdare och gav bara mersmak! Några basgångar med stöd av cd med Steve Future Band idag på eftermiddagen var gott för själen (jag spelar inte alltför ofta, tyvärr).

Som vanligt träffas vi i kommunens politiska ledning (gruppledarna och nämnsordförandena) till överläggningar kring aktuella frågor på måndagförmiddagen. Eftermiddagen och kvällen samlas kommunfullmäktige för diskussion och beslut i olika frågor.

Några frågor är jag ansvarig för i kommunledningen och alltså föredragande vid fullmäktiges behandling; fem av 26 ärenden (inklusive valärendena) plus ett ärende om Utvecklingsprogram för Rudanområdet och Hanveden som jag väckte för nästan två år sedan som medborgarförslag (satt inte i kommunfullmäktige då). I diskussionen kring "medborgarkontor och "körkort för jämställdhet" kommer jag också att vara med även om jag inte är föredragande i dessa två ärenden. Jag är ju ansvarig i kommunledningen för demokrati- och personalfrågorna.

Två interpellationer om dels Rehabilitering av kommunens anställda, dels möjlighet till Uppmuntran av personalen (bonussystem) - Förslag till internationellt program för Haninge kommun - Förslag till höjning av felparkeringsavgifterna mm. samt motionen om Avlämning av barn vid skolor.

Kring beslutsärendena råder det enighet (utom motionen), när kommunstyrelsen behandlade frågorna. I sak är vi också överens mellan majoritet och opposition när det gäller motionen. Beslutsalternativen gäller om motionen ska anses behandlas eller om den ska bifallas. Lyssna på Radio Haninge, 98,5 MHz, så kan du följa diskussionen. Interpellationerna är viktiga och jag har också besvarat dem positivt. Jag hoppas också att frågeställaren kommer att vara nöjd.

Andra viktiga ärenden på KF´s dagordning är bl.a. ramavtal för utbyggnad av Vega-staden och en motion om folkomröstning av mottagande av nyanlända invandrare. Enighet råder i kommunstyrelsen kring båda förslagen. Avtalet om Vega-staden är bra och kravet på folkomröstning avvisas.

Tisdagen är vikt för Stockholms läns landstingsfullmäktige. Några "egna ärenden" har jag inte. Men i diskussionen kring skärgårdsstiftelsens markinnehav (en interpellation, "utförlig fråga" har väckts) kommer jag naturligtvis att delta. Vi får se i övrigt vad debatten kan inspirera mig till!

På kvällen har jag möte med styrgruppen för nytt personalpolitiskt program för Haninge kommun. Ett spännande och viktigt möte. Just nu är vi inne i en viktig tid då alla anställda uppmanas att vid en eller flera arbetsplatsträffar diskutera bl.a. förslaget till personalpolitisk vision.

Å sén rullar hela veckan på med möten som avlöser varandra. Helgen kommer att ägnas konferens med Centerpartiets landstingsgrupp. Återkommer och berättar om dessa alla möten mm.

För övrigt är det nu klart: Jag ställer upp som en av många sponsorer för Hammarby Bandy den kommande säsongen. Det är tredje året. Jag förpliktar mig att betala 20:- per mål som Bajen gör i bandyns elitserie, plus moms. Jag vill alltså gärna ha vinster men inte med så många mål:-).

lördag 6 september 2008

Må DN ha fel!

I Dagens Nyheter idag, publiceras uppgifter om att Cecilia Malmström, Sveriges EU-minister ska bli högskole- och forskningsminister. Som ny EU-minister sägs Johan Pehrson bli.

Det får inte ske! Cecilia Malmström är en mycket kompetent EU-minister. Den bästa vi hittills haft. Lång erfarenhet av arbetet i Europaparlamentet och nu EU-minister sedan nästan två år.

Nästa höst är Sverige ordförandeland i EU. Det ställer krav på god erfarenhet av EU-arbetet, ett brett kontaktnät och tydlighet i budskap och arbetssätt. Cecilia Malmström personifierar allt som behövs för att vara en framgångsrik EU-minister. Johan Pehrson må vara en god svenska nationell politiker. Men .....

Nu dementerar Fp-ledningen förändringen men varför avstod man när DN frågade innan uppgifterna första publicerades?

Må DN´s uppgifter vara felaktiga och att Cecilia Malmström får fortsätta som Sveriges EU-minister. Sverige behöver henne på den posten. Och EU!

För övrigt var jag idag på Stampen, första gången denna höst. Jammet var som vanlig av hög klass, med många olika sättningar och bluesstilar. Vilka musikanter.

Rätt och fel i politiken?

Riksdagsmannen Lennart Levi (c), skriver i dagens Svenska Dagbladet om hur han ser på riksdagsarbetet. Behovet av utvärdering, större långsiktighet och svart-vitt tänkandet är några frågeställningar han aktualiserar. Ja han har ett antal konkreta förslag som säkert skulle göra riksdagsarbetet mer stimulerande. För partierna och inte minst för riksdagsledamöterna själva. Mycket tänktvärt och bra med konkreta förslag!

Dessvärre är det inte bara riksdagsarbetet som behöver förändras och förnyas. Även arbetet i kommuner och landsting måste bli "bättre" och attrahera flera. Inte minst unga människor och människor som är privatanställda eller själva är företagare. Istället för färre uppdrag bör allt arbete ägnas till att skapa fler och meningsfulla uppdrag. Allt för få fler att få arbeta för sina medmänniskor. Att tränas i demokrati, att leva med meningsutbytet och kravet på att nå fram till hållbara beslut.

Själv leder jag Haninge kommuns demokratiberedning. Vi har ett mycket brett uppdrag; från att föreslå hur medborgarna ska få ett ökat inflytande mellan valen, hur kommunen kan stärka det civila samhället, hur villkoren för de förtroendevalda kan förbättras till hur den kommunala styrelseorganisationen ska utformas för att motsvara framtidens krav. Spännande och stimulerande uppdrag!

En sak som jag hoppas mycket på är att samtalstonen i politiken ska bli mer personlig, öppen och inte hela tiden ta utgångspunkt, som Lennart Levi skriver, att de är i opposition alltid har fel och de som är vid makten alltid har rätt. Det är också viktigt att partierna blir mer tillåtande för enskilda förtroendevalda att agera och ta ställning i olika frågor.

För övrigt anser jag att personvalet måste stärkas. Det kommer att ge möjligheter för fler människor vill och vågar något att bli politiker. Och som kan leva med kravet att redovisa vad man själv åstadkommit.

torsdag 4 september 2008

Bloggen har inte tystnat!

Fyra dagar har jag nu tillbringat i Scotland, Edinburgh. En av alla de människor jag mötte var säckpipeblåsaren vid Waverly Station. Kunde han sin sak? Jag vet inte eftersom jag inte kan spela säckpipa. Många gjorde samma sak som jag, stannade och tog bilder, så tror jag han kan spela.
Det var en hel del som vi hann med under de fyra dagarna. Vi bodde bra i Kenvie Guest House. Charmerande, personligt. Traditionell skotsk frukost. Och inte långt ifrån city, 20 minuters promenad.

En halvdags vandring i Holyrood Park var en upplevelse. Inte minst för mig som är höjdrädd. Vad vackert! Hela Edinburgh framför sig.

Två rundturer i buss med guidning, live. Det var också en upplevelse. Trots samma rundtur men med två olika guider fick vi oss till livs många intressanta berättelser. Präglade av guidernas personliga intressen, förstås!

En vandring till det vackra och stora slottet stod på första dagens program. Massor av besökare gjorde att vi valda att inte gå in. Istället valde vi Scottish Whisky Experience.

Vi mötte också Peter, som förra året öppnade Peter´s yard. Ett svensk café med bl.a. kanelbullar till försäljning. En bestseller enligt ägaren!

Tor Justad, kooperatör och rådgivare mm när det gäller social ekonomi, hann jag också träffa. Vi pratade i nästan två timmar, under pausen innan middagen som han skulle gå på. Det var Social Enterprise World Forum i Edinburgh. Det var några år sedan vi senast möttes. Så vi hade en hel del att prata om.
För övrigt så återkommer jag senare i bloggen med en del kring Skottland och brittisk politik, inte minst när det gäller självstyre och lokal utveckling. Ja också hur frivilligsamhället kan engageras i att utveckla välfärden.