torsdag 18 februari 2010

(M) - dubbla budskap håller inte

Jag tycker att (M) i Stockholm hittills skött "affären" kring sitt provval bra. Snabbt och kraftfullt. Budskapet har varit klart - allt ska upp och regelbrott ska beivras. Men hänger den praktiska politiken ihop med vad partiets företrädare gör i t.ex. regeringen? Undrar........

DN Debatt igår publicerade också ledande (M)-företrädare en artikel om hur partier avser skärpa kraven på sina egna kandidater. Ett av sakerna som nu utreds hos (M) är om nya medlemmar värvats till partiet genom att bl.a. någon annan eller några andra person(er) betalat medlemsavgiften. Enligt(M) så är detta inte acceptabelt.

Dagens Ledare i DN berör sambandet mellan att nya medlemmar inte betalar sin avgift själv och att (M) inte vill ha lagstiftning av hur partier och kandidater ska redovisas pengar som de fått: "Att bjuda en nyvärvad medlem på första avgiften är en småsak jämfört med att inför en personvalskampanj ta emot hemliga bidrag på tiotusentals eller rentav hundratusentals kronor", skriver DN.

Visst har DN rätt i att det formellt är två vitt skilda frågor. Någon Einstein behöver man inte vara för att tycka att det finns flera gemensamma punkter: öppenhet och att ingen ska med hjälp av hemliga pengar kunna manipulera det politiska system, såsom DN själv formulerar det.

Det vore en god gärning, för det öppna samhället, för det politiska systemet, och inte för minst för alla kommande kandidater som söker väljarnas stöd, om (m) snabbt böt uppfattning i frågan om lagstiftning kring av hur partier och kandidater ska redovisa pengar de fått.

För övrigt var det mycket bra att regeringen i gårdagens utrikespolitiska deklaration tog situationen för den felaktigt fängslade svenske medborgaren Dawit Isaak

1 kommentar:

Michael sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.