tisdag 31 augusti 2010

Klåfingrig EU-kommission?


Den svenska licensjakten på varg i vintras kan ha brutit mot EU:s regler om skydd av hotade arter. Det tror EU-kommissionen som har inlett ett informellt överträdelseförfarande mot Sverige. EU-kommissionen har nu ställt ett antal frågor som svenska regeringen ska besvara.

Beslutet att tillåta licensjakt på varg i januari i år misstänker EU-kommissionen strida mot det så kallade habitatdirektivet. Enligt direktivet ska medlemsländerna se till att hotade arter kan fortleva i livskraftiga populationer.

Kommissionens beslut att utreda den svenska vargjakten togs efter att fyra svenska miljöorganisationer anmält Sverige.

Visst är det viktigt att utrotade arter ska kunna fortleva så att förutsättningarna för livskraftiga populationen skapas. Samtidigt kanske man bör ta sig en funderare över vilka frågor som EU-samarbetet ska prioritera. Hur den svenska regeringen ser på den frågan får vi veta framöver när svaren ska lämnas på EU-kommissionens alla frågor.

Andra bloggare om vargjakt; Politometern, om EU-samarbetet; Politometern,


För övrigt kan berättas att nya svenska reportrar nu finns på plats i Bryssel. Det ska bli intressant att se om de kan utveckla och fördjupa rapporteringen i svenska media om varför det händer det som händer/inte händer i EU och i Bryssel - den europeiska mötesplatsen.

2 kommentarer:

Rolf Ström sa...

Det är häpnadsväckande att EU-kommisionen engagerar sig i en sådan begränsad fråga som vargjakten utgör. Det finns långt viktigare frågor som kommissionen borde ägna sig åt. T.ex. borde kommissionen följa upp Banverket (nuv. Trafikverkets) nonchalans av gälland EU-direktiv avseende medborgarnas inflytande i miljöfrågor - som faktiskt Åsa Thorstensson (C) står i spetsen för. Jag tänker då närmast på dubbelspårsutbyggnaden i Motala där alternativ till bro över Göta kanal aldrig utretts. Man fortsätter i samma anda att försöka bygga ut järnvägen på Vätterns strand i Jönköping. Man kör över Natura 2000-områden i både Motala och Umeå. Detta är frågor som EU borde uppmärksamma bättre!

Raymond Svensson sa...

Tack Rolf för mejlet. Ja EU bör ta sig en funderar över vad som borde prioriteras.