lördag 19 mars 2011

Fler lönsamma kvinnligt drivna företag - inte nåt´att raljera över

Sverige behöver fler företag, fler företagare och fler lönsamma företag. Det har varit Alliansregeringens uppfattning alltsedan valvinsten 2006. Inte minst ska kvinnligt företagande främjas. Sverige har jämfört med många andra länder för få kvinnliga företagare och därför har alliansregeringarna gjort olika insatser. Satsningarna fortsätter. Det är bra tycker jag.

Sakine Modun skriver en kolumn i dagens Expressen som mer raljerar med satsningarna än reflekterar om de över huvudtaget behövs. Allt tycks utgå ifrån en hemsida, feminint-foretagande.se. Så synd Sakine inte tycks ha brytt sig om att granska mer om företagande i allmänhet och kvinnligt sådant i synnerhet och reflekterat överde resultat som satsningarna hittills uppvisat.

Visst ska regeringens arbete granskas kritiskt. I det arbetet har naturligtvis media en viktig roll. Men kolumnen i Expressen bidrar inte till en sakligt kritisk granskning. Istället bidrar den till att vanföreställningar om kvinnligt företagande fortsätter att spridas. Tyvärr.

Andra bloggare om företagande: Politometern,

För övrigt konstaterar jag att den duktige skådespelaren Mikael Persbrandt åkt dit för kokainintag. Som ambassadör för UNICEF och världens barn tycker jag att han förbrukat organisationens förtroende, inte minst mot bakgrund av uttalandet: "Jag älskar kola". Hans egen karriär på scenen och duken tycks vara honom mera kär än att göra rätt saker; som vuxen och som vuxen förebild för många barn och unga.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för den hittills enda sakliga reaktionen på artikeln!

Det är ju självskrivet att man driver företag på företagets principer dvs köp och sälj. Hur skulle det annars gå?

Läs gärna min blogg www.yesyesyes.se

Mvh
Jivan
Initiativtagare, projektledare
Framgångsrikt Feminint Företagande

Raymond Svensson sa...

Tack Jivan för din kommentar. Ett extra plus att den var konstruktiv. Och positiv!

oskar sa...

Inte konstigt att du som politiker inte förstår att det går emot hela logiken att staten ska subventionera fram önskad form av företagande.

Bättre vore om staten/regeringen/EU sänkte skatterna, använde pengarna till infrastruktur, skola och omsorg och sen lät folk göra som de vill.

Att Sverige har för "för få" kvinnliga företagare är helt ointressant och inget för staten att lägga sig i eller har någon legitimitet i att försöka styra.

Social ingenjörskonst är fel, oavsett vem som genomför den eller varför. Varken nazisterna eller kommunisterna lyckades skapa "den nya människan". Det vore fel av Alliansen att göra ytterligare ett försök.

Charlotte Kvarnhem sa...

Tusen tack för de ord du skriver. Så sant! Vi behöver mer reflekterande och sakriktig journalistik. Skribenter som du inger hopp! Tack !

Elisabeth sa...

Tack för inlägg i debatten, Raymond!

Jag svarade (och skickade e-post av mitt inlägg) till Johan Ingerö i hans blogg, men tyvärr så har han valt att inte ta med det. Tänkte därför ta tillfället att klistra in mitt inlägg här i din blogg, hoppas att det är ok.Så här svarade jag han:

Härligt med acceptans för att vi inte tycker lika. Härligt också att det finns beslutsfattare som inser betydelsen av olikheter i vårt avlånga land.
Det är fantastiskt att vi vågar pröva nya vägar i företagande. Det är inte länge sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige...en självklarhet idag. Jag vet att Framgångsrikt Feminint Företagande ska bli lika självklart. Och den dagen kommer, men pionjärer måste alltid gå först för att möta de som är rädda för det nya. Det är viktigt med debatt, så det vill jag tacka dig för även dem som gör inläggen. Men snälla ni, varför häckla? Skattepengar är också investeringar, investeringar i det nya oprövade. Ha en strålande härlig vårdag. Elisabeth, en av deltagarna.

Detta var alltså gårdagens inlägg. Åter igen ett varmt tack för att du inser värdet att möta det nya tänket som du gör :-)

Raymond Svensson sa...

Tack Charlotte och Elisabeth för de positiva tillropen. De värmer samtidigt som de naturligtvis har saklig grund, i det jag tycker och skriver om.
Oscar; tack för synpunkterna men jag delar inte dem. Staten ska inte stå neutral. Ska hela Sverige leva måste också hela Sverige engageras.