måndag 14 mars 2011

Kunskap eller kompetens? Både ock!

Sveriges föreningsliv fick i höstens regeringsförklaring ett klart besked: Det ska bli avdragsgillt att ge gåvor till vissa ideella organisationer. Hur ligger det till med den saken i dagsläget?

I regeringens förslag på avdragsrätt uppmuntras givande till en organisation som rycker in vid miljökatastrofer, men inte till de organisationer som driver på för en bättre miljö. Stöd till barn med missbrukande föräldrar anses vara mer värt än stöd till nykterhetsrörelsen. De som sätter upp soppkök kan stödjas men inte de som driver mötesplatser som bygdegårdar och Folkets hus. Det skriver Hanna Hallin, Tankesmedjan Sektor 3, på Svd Brännpunkt idag.

I artikeln beskrivs också den skillnad som finns mellan den klart uttalade politiken ”Sveriges politik för det civila samhället” och det liggande förslaget om avdragsrätt. Hanna Hallins slutsats är bl.a. att avdragsrätten ska gälla alla ideella organisationer, stiftelser och trossamfund som har allmännyttiga ändamål.

Jag instämmer. Regeringen måste arbeta om sitt förslag. Och jag hoppas att Centerpartiet skärper till sig och driver på för ett mycket bättre förslag. Utgångspunkterna för detta finns bl.a. i den artikel som Hanna Hallin, Sektor3, är författare till.

För övrigt funderar jag över varför Roland Poirer Martinsson, i dagens Svd, inte skriver något om behovet av kompetens hos den blivande (S)-ledaren Juholt. Han skriver om ”kunskap”, och det är naturligtvis inte fel med kunskap, men det avgörande är väl dock kompetensen?

Inga kommentarer: