tisdag 1 mars 2011

Proffsens debatt om public service - var finns politiken?

De senaste dagarna har ett antal debattartiklar i DN haft ”public sercvice” som huvudtema. SR:s ledning skrev om Blind kapitalism ....... SVT:s VD har skrivit om "Öppna SVTs arkiv.... URs VD har skrivit om Lös upphovsrätten ....

Och idag på DN Debatt skriver Ursula Berge och Cecilia Stegö Chilò ”Förnya public service eller låt andra aktörer ta över”. De skriver bl.a.:
”Det är inte rimligt att ett ­centralt samhälleligt uppdrag inte betalas av skattebetalarna utan endast av den del av befolkningen som av Radiotjänst utmålas som ”hjältar”. Om staten ska engagera sig i det fria informations-, kultur- och kunskaps­utbytet bör det finansieras över skatt­sedeln. Dessutom måste politikerna ­bestämma sig för vad de vill med public service – att vara störst och ”nå de flesta” eller att ha hög kvalitet.”

Vi är nog många som väntar med spänning på ”linjeartiklar” från olika partiers företrädare. Inte minst från Allianspartierna. Kulturministerns utspel i ”sponsringsfrågan” nyligen visade på en djup spricka (?) mellan regeringspartierna; det stora mot de tre övriga.

Som Centerpartist är jag glad åt Centerpartiets hållning i ”sponsringsfrågan”, deklarerad av Anders Flanking, kulturpolitisk talesperson. Ska jag också få glädjas åt folkpartiets och kristdemokraternas ståndpunkter? Och hur ser partierna mer allmänt på public serviceuppdraget i framtiden? Har oppositionen någon politik för framtidens public service?

Andra bloggare om public service: Fredrik Strömberg, Politometern,

Aftonbladet, Svd,

För övrigt kan meddelas att jag med stort intresse läst vad Kent Persson, (M)-ledaren i Örebro skriver om Välfärden går före kommunala skattesänkningar.

Med anledning av regeringens sparkrav på Försäkringskassan blir jag en smula konspiratorisk. Är det månne så att regeringen med sin svältkur söker vinna opinionens stöd för en privatisering av den statliga sjukförsäkringen mm.?

2 kommentarer:

helgonblomma sa...

Det värsta med den infon är att det blir ännu fler som kommer *behöva* sin internetanslutna dator och därmed inte kommer kunna på laglig väg välja bort Eva Hamiltons nya "fina internetansluten-dator-betala-över-2000-kr-om-året-ide" ...

//Helgonblomma

Raymond Svensson sa...

Tack helgonblomma för kommentaren. Den fortsatta debatten får utvisa om Hamilton har några supportrar.