Nu är det valet avgjort. Ny (S)-ordförande blir Håkan Juholt. Omröstningen på (S)-kongressen kan ställas in. Valberedningens arbete har ju spolat banan med andra tänkbara kandidater.
Så varför omröstning? Jo för att se hur många som vågar visa att man önskat en annan partiledare. Tala om partidiciplin, nej partipiska kanske är ett bättre ord. Lena Andersson, skriver idag en signerad ledare i DN:"Gräsrot och daggmask". Hennes utgångspunkt är bl.a. det som utspelat sig kring valet av blivande (S)-ledare.
Med tanke på det som Juholt nu presterat i vilken politik han föredrar är kanske Alliansen att gratulera. Tyvärr borde man kanske tillägga. Visst kan humor och ett rättframt språk bära långt. Men kan det bära till regeringstaburetterna efter 2014 års riksdagsval?
En vänstersväng är nog inte vad väljarna önskar sig. Eller kan det månne vara så att Juholt, stående till vänster om (S)-mitten, blir den som kan legitimera en (S)-högersväng? I det perspektivet står nog Juholt mycket starkare internt än om tex. Damberg lett (S).
Några andra bloggare om valet av Juholt; Rolf Eriksson, Kent Persson,
Aftonbladet, DN, Expressen, Svd, Svd 2,
För övrigt kan jag berätta att DN Kultur idag har en mycket intressant intervju med Ezio Mauro, chefredaktör på la Repubblica, om italiens ökände preminärminister Berlusconi. När, ja det är nog inte fråga om, Berlusconi faller, så kommer det italienska politiska livet att förändras rejält.
3 kommentarer:
Socialdemokraterna ska driva den politik de själva tror på, inte den politik de inbillar sig att väljarna kommer att rösta på. I så fall blir makten ett självändamål och demokratin en fars.
Partiernas uppgift är inte att företräda väljarna utan att företräda medlemmarna och övertyga väljarna om att partiets linje är den riktiga.
Så rätt, så rätt Alex. Men tänk om en majoritet av (S)-medlemmarna, ja kanske också kongressombuden, vill ha en annan politik än den Juholt står för? Han väljs ju inte på någon form av "program". Han blir ordförande för att han är valberedningens förslag. Efter valet blir det dags för hans sk linjetal. Snacka om att köpa grisen i säcken.
En ganska ovanlig situation att välja ny partiledare utan att klargjort en framtida politik. Efter att ha lyssnat på krisgruppens utredning så verkar tyvärr socialdemokraterna famla i blindo framöver. Därför är det kanske logiskt att man väljer en dark horse som kan bli räddaren i nöden för partiets framtid.
För riket Sverige och för demokratins skull är det inte så lyckat utan en stark opposition.
Reinfeldt och Borg må driva en framgångsrik ekonomisk politik men miljöfrågorna tycks de välja att prioritera ned i alla sammanhang.
Skicka en kommentar