onsdag 23 mars 2011

Mänskliga rättigheter självklart i Sverige?

Mänskliga rättigheter, för oss levandes i Sverige tycker vi lever i de bästa av världar. Här finns alla rättigheter man kan önska sig. Så fel, så fel. Media rapporterar vecka efter vecka om att också här kränks mänskliga rättigheter, eller åtminstone närmar sig kränkning.

Visst är situationen i vårt land långt bättre än i många andra länder. Situationen i Libyien andra nordafrikanska stater mfl. sätter fokus på detta förhållande. Grunden för en bra demokrati är förstås mänskliga rättigheter. Bl.a. det som Europarådets deklaration slår fast.

I Sverige är det kommuner och landsting/regioner som levererar det mesta som staten åtagit sig att leverera som viktiga mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att också vi lokal- och regionpolitiker engagerar oss i frågor som rör mänskliga rättigheter. SKL har bl.a. också i skrifter gett oss bättre verktyg så vi kan fullfölja våra viktiga uppgifter.

Och Europarådets kommunalkongress, CLRAE, samlar lokal- och regionpolitiker från Europarådets alla 47 medlemsländer. Just nu har vi vårsession i Strasbourg. Igår behandlade vi bl.a. den viktiga frågan om romernas levnadsvillkor. Fullständigt oacceptabla villkor som de tvingas leva under! Och vi i Sverige kan inte heller friskriva oss från vårt ansvar. Görs inget, får Sverigedemokraterna än mer vatten på sin kvarn, helt i onödan och direkt felaktigt, helt i onödan och direkt felaktigt.

Intressant?

Andra som skriver om mänskliga rättigheter: Politometern,

DN, Expressen, Svd,

4 kommentarer:

Anonym sa...

En oerhört viktig fråga. Häromveckan fick vi höra om två barn, fem och tio år gamla som skulle avvisas till Makedonien. Eftersom barnen inte behärskar språket låter det som Makedonien varit transitland, och därmed faller det rimligtvis under de regler som gäller inom EU, men det låter inte helt humant.
Dessa frågor blir oerhört svåra och komplexa (i det här fallet gäller det mamman som håller sig undan myndigheterna) när det handlar om barn som står utan föräldrar och socialt skydd.

Max Colliander sa...

Ja visst har vi det helt sjukt bra i Sverige. Om det nu är så hemskt att människor förflyttar sig så kanske man istället för att sprida främlingsfientlighet och fördomar tillsammans kan hjälpa till och bygga världen mer rättvis. Det bästa vore ju om ingen nånsin kände behovet av att flytta. Själv har jag flyttat fyra gånger och är glad att jag haft den möjligheten

Patrik, Ängelholm sa...

Max,

Nej alla har det inte sjukt bra i Sverige. Många har det bara sjukt, men det förstår inte du. Du talar om rättvisa, men inte för svenska medborgare som har det svårt. Rättvisa för dig är att döva ditt (världs)samvete på andras bekostnad.

Flyttat 4 gånger? I vilka mångkulturella paradisförorter har du bott, om man får fråga?

Raymond Svensson sa...

Tack för synpunkterna och diskussionen.