EU var under många år ett samarbete som inte på något avgörande sätt påverka livsvillkoren för oss upp i nord.
Efter det svenska medlemsskapet så är det EU arbetar med svensk inrikespolitik, även om riksdagens makt sedan 1995 i en del frågor överlämnats till det mellanstatliga samarbetet i form av Ministerrådet. Ja också i allt ökad utsträckning det direktvalda Europaparlamentet.
I den nu pågående valrörelsen verkar som om detta faktum inte upptäckts av de som kandiderar till riksdagen. Partiledningarna verkar också vara tacksamma för att EU-samarbetets glädjeämnen och utmaningar inte på något sätt "lever" i den svenska valrörelsen. Tråkigt tycker jag.
Men det räcker inte med detta: I praktiken betyder det att det politiska ledarskapet abdikerat. Tyvärr smiter landets politiska ledarskap ifrån sitt folkbildande och opinionsbildande uppdrag. Det är bara att beklaga.
Mats Engström har i sin blogg tagit upp detta fenomen. Han konstaterar helt följdriktigt att söndagens riksdagsval också är ett EU-val. Några dagar återstår innan valet äger rum. Det finns alltså möjligheter för regering och opposition att lyfta EU-perspektivet i valrörelsen.
Intressant?
Europaportalen, Mattias Johansson, Håkan Larsson, Hans Lindqvist,
Aftonbladet, DN, Expressen, Svd,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar