tisdag 21 september 2010

Varför blev det som det blev - med SD i riksdagen?

En chockvåg går igenom landet efter söndagens riksdagsval. Sverigedemokraterna har fått tillräckligt med väljarstöd för att nu återfinnas i riksdagen. En utveckling som varningar utfärdats för, men som inte vunnit tillräckligt stor terräng hos de existerande riksdagspartier.

DN skriver idag i sin huvudledare bl.a: Det mest uppenbara misstaget vore att förhandla med Sverigedemokraterna och försöka köpa deras stöd. Det skulle ge dem legitimitet och snart egga dem att höja priset för sin medverkan. Men nästan lika illa vore att gå i rakt motsatta riktningen och utmåla en blocköverskridande nödregering som det enda möjliga.

Hur övriga riksdagspartier ska agera i det uppkomna läget? De får råd idag på Brännpunkt, Svd. Där skriver författarna Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg: Vad som kommer att ske är till sist också avhängigt vad som sker med SD. Hittills har de haft en lätt tillvaro vid sidan av den stora politiska scenen. Nu tvingas de upp i rampljuset. För många av dem själva kommer det bli ett brutalt uppvaknande. Vi kommer att få se avhopp och inre splittring, men det kommer också bli tydligt hur okunnigt partiet är inom de flesta av politikens områden. Men för att detta ska bli uppenbart för väljarna krävs att politiker och journalister anstränger sig för att blottlägga detta.

Valresultatet kommer att förändra riksdagens sätt att arbeta. Och relationerna mellan Alliansregeringen och de rödgröna partierna. Hur får framtiden utvisa. I DN skriver Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo, bl.a. : Sverigedemokraterna har beskrivits som ett hot för att de kan orsaka politiskt kaos och för att börsen kan sjunka om de kommer in. Faran ligger inte där. Problemet med Sverigedemokraterna är partiets idéer och på vilket sätt de kan påverka det politiska klimatet.

Det är dags att det händer saker.

Några andra bloggar om valet och Sverigedemokraterna; Peter Andersson, Per Ankersjö, Mats Engström,

Aftonbladet, DN, DN 2, Svd,

Inga kommentarer: