fredag 3 september 2010

Valrörelsen - är allt tillåtet?

Man kan verkligen fundera över vad som nu händer i valrörelsen: finns det inga begränsningar av vad partiernas "spinndoktorer" (motsvarande) tar sig till. Själva eller via ombud planterar det ena efter andra, den ena personen efter den andra......

Å så funderar partiföreträdarna och media över varför "politikerna" har så dåligt rykte, förtroende hos allmänheten. Det är nog inte så underligt att så varit. Och inte blir det bättre av det som i dagarna presenteras.

Reinfeldt blev överrumplad av en utförsäkrad läkares frågor. Efteråt kommer det i offentlighetens ljus att S-kansliet redan innan sändningen börjar skickat ut ett pressmeddelande om vad som komma ska.

Och media beter sig inte ett dugg bättre. Mona Sahlin drabbades av en lobbyist under sin utfrågning: Redaktionen för SVT:s utfrågningar av partiledarna släppte igenom den tidigare ordföranden för Villaägarnas lokalförening i Solna.

Ett annat oseriöst inlägg, åtminstone min uppfattning, är LO´s annonser som funnits i många tidningar under senare tid. En del inlägg på Facebook, skriftväxling mellan aktiva politiker, visar också på behovet av självbehärskning och att orden "tänk först, skriv sedan" alltjämt har sin giltighet.

Vandalismen i form av söndersparkade och nedtagna valaffischer kanske också tillhör denna "avdelning osund valrörelse"? Här borde partierna på alla nivåer hålla ihop, och beivra alla typer av vandalism av valaffisch, valstugor etc.

Osanningar, interventioner i andras arrangemang, osmakliga inlägg på Faceook, bloggar osv, och tveksamma samarbeten mellan organisationer och media ....... Det borde nu bli ett stopp för alla stolligheter. Självrannsakan kanske vore något, eller .....? En diskussion om det som skett och sker har alla redan inletts.

Det som händer nationellt, och inte minst det som sker med nationella valledningars godkännande (direkt eller indirekt), öppnar naturligtvis för likartade metoder lokalt och regional. Gränserna för vad som är acceptabelt flyttas och flyttas och flyttas. Om nu inte partierna nationellt klarar av detta med självrannsakan och att rensa upp bland det som händer i valrörelsen.

Partiernas företrädare läser noga opinionsundersökningar, varhelst och när de presenteras. Tänk om lika stort intresse kunde ägnas "justa valrörelser". Kanske efter valet, får man hoppas. Oavsett om man gläds åt valframgångarna eller "slickar såren"....

Här finns utrymme för alterta studieförbund att erbjuda partierna studiematerial kring frågeställningen "Vett och etikett i valrörelser".

Andra bloggare om valrörelsen, opinionsundersökningar mm. är bl.a. Magnus Andersson, Mikael Andersson, Peter Andersson, Per Ankersjö, Fredrik Axelsson, Albin Broman, Olov Lindqvist, Seved Monke Ajneståhl, Kent Persson,

Aftonbladet, Expressen, Svd,

1 kommentar:

Martin sa...

Stå för ditt parti och ge din röst

http://www.valresultatet.se