måndag 1 mars 2010

Hushållsnära tjänster - en SAAB-fråga för hela landet?

Hushållsnära tjänster är viktiga för att få vardagen att gå ihop. Så tycks åtminstone många, många människor resonera med tanke på framgången med avdragsreformen. Därom bloggade jag för en tid på kommunledningsbloggen, Haninge.

Och nu har debatten utvidgats. Tack vare Mikael Dambergs och Eva Nordmarks artikel på Brännpunkt, Svd? De tycks vilja ha avdraget kvar men att barnfamiljerna ska premieras.

Helle Kjelin, Aftonbladet, skriver bl.a. att de rödgröna "börjar antyda att avdraget för hushållsnära tjänster kanske ändå ska vara kvar". En sak är i skrivande stund säker; de rödgröna står utan ett gemensamt alternativ i frågan.

Maud Olofsson (C) har tidigare föreslagit att avdraget också ska få omfatta IT-tjänster i hemmet. Och häromdagen föreslog (FP) att barnfamiljer och personer över 80 år ska får göra avdrag med 75% och övriga med 50% som i dagsläget. Reformen har kommit för att stanna. Och inte avvecklas, utan utvecklas.

Starka krav ställdes på regeringen att "rädda de 3500 SAAB-jobben". Hushållsnära tjänster beräknas handla om 7000 heltidsjobb, över stora delar av vårt land. SAAB är viktigt för landet. Det är också hushållsnära tjänster. Det kan inte vara fel när politiken underlättar för människors vardag, t.ex. att kombinera arbete, familj och fritid. Men för mig får gärna de rödgröna stå kvar vid sina "nej".

1 kommentar:

Christian Ottosson sa...

Och inte heller är det bara rika som använder avdraget heller ... se blogglänk.