söndag 21 mars 2010

Vad vill Miljöpartiet - makten eller politiken

Miljöpartiet har stora framgångar i opinionen. Beror det på en egen lyckad politik? Sina nyvunna vänner i den rödgröna alliansen? Centerpartiets tillkortakommanden i miljöpolitiken? Väljarna vill ha något "nytt"?

En del av svaret får vi i den djuplodande artikel som Torbjörn Nilsson skrivit i Fokus. Häri utpekas Maria Wetterstrand helt rätt som en av centralfigurerna i Miljöpartiets framgångar. Men artikeln ger också många andra intressanta upplysningar.

En av dem är kanske den centrala: Marias och Miljöpartiets engagemang för de rödgröna är att på sikt minska socialdemokraternas inflytande över Sverige. Ingen tokig tanke? Är det dock rimligt att inte detta kommer att blockeras genom just denna politiska allians att (S) fortfarande ska spela en central roll i svenska regeringars politik? Dvs vara en kontraproduktiv tanke. Vore strategin just att minska (S)-inflytandet i svensk politik borde väl (MP) sökt sig till Alliansen eller till några av Allianspartierna?

Per Gudmundsson, Svd, har några intressanta reflektioner kring detta i dagens Svd. Tesen om att Mona Sahlin städslat (MP) för att locka väljare från Alliansväljare till de rödgröna har här en av sina vänner.`

Helt klart är att Miljöpartiet numera mer är maktspelare av hög rang än det "flummparti" de betraktades av många var, för ett antal år sedan. Det visar sig ju också i de olika kommunala samarbeten som (MP) deltar i, tex. i Haninge. Nu tycks det på riksplanet vara så att makten är viktigare än att nå politiska resultat som är i linje med de idéer som Miljöpartiet länge förespråkat; småskalighet, delaktighet, miljöfrågorna, landsbygdsutveckling....

Aftonbladet,

Här finner du några andra bloggare som skriver på detta tema.


Kolla andra bloggar: Politometern

För övrigt så kan du räkna ut hur mycket din statliga skatt sänkts genom att besöka http://www.jobbskatteavdrag.se/ Det ska ju löna sig att arbeta.

Inga kommentarer: