lördag 20 mars 2010

Kan populära partiledare vinna val?


Dagens Nyheter publicerar idag en opinionsmätning av DN/Synovate om partiledarnas popularitet. Mona Sahlin inger förtroende hos 27 procent av valmanskåren. Ett tapp från 31 till 26 procent. Enligt undersökningen så har hon tappat särskilt i storstäderna och bland offentliganställda.
Maud Olofsson, har också tappat i förtroende bland väljarna. Från 32 till 27 procent. Jämfört med Mona Sahlin har dock Maud Olofsson ett mycket starkt stöd från sina egna. Hon toppar bland partiledarna med hela 86 procent, jämfört med Mona Sahlin som har endast 11 procent. "Förtroendet är lågt för Mona Sahlin" är Expressens rubrik. "Ökat stöd för språkrören" är rubriken i Svenska Dagbladet.
Varför är det så att Maud Olofsson inger så högt förtroende men partiet så litet? Jämför med situationen för Mona Sahlin? Där är förhållandet tvärtom. Tidigare valforskning har ju tolkats som att partiledaren inte spelat en så stor roll för valet av parti. Nu tycks det kanske vara en förändring på väg?
Centerpartiet har alla möjligheter att vinna i opinionen jämfört vad opinionsundersökningarna visar. Kanske det ändå krävs en viss kursändring i politiken? Tydligare budskap? Återkoppling mellan historien, nutiden och framtiden? Visa på kontinutitet i politiken även om samhället förändras?
Ta t.ex. decentraliseringsfrågorna: mycket lätt att utifrån begreppet decentralisering tala om maktspridning, satsning på småföretag och att hela landet ska ha utvecklingsmöjligheter. Miljöfrågorna likaså; inte att förglömma den arbetsmiljö som på många ställen måste hyfsas till och inte de psykosociala perspektiven.
Centerpartiet har också haft en tydlig och vass kritik mot den renodlade marknaden som verktyg för att tex. värna alla människors rätt och värde samt inte minst att göra det möjligt för småföretag att växa. Minska statens styrning av kommuner, landsting och regioner har också varit ett viktigt led i decentraliseringspolitiken. Och här tycks ju nuvarande regering inte ta i för att vända utvecklingen. Och att hela landet ska kunna utvecklas och låta alla människor få leva ett gott liv, där de vill leva.
Det finns nog goda möjligheter att återerövra tidigare sympatisörer som väljare och medlemmar. Dessutom att återta förlorade partiarbetare. Därom kanske partiledningen bör tänka?
Kolla andra bloggar? Politometern
För övrigt så kan du räkna ut hur mycket din statliga skatt sänkts genom att besöka http://www.jobbskatteavdrag.se/ Det ska ju löna sig att arbeta.






Inga kommentarer: