tisdag 30 mars 2010

Ett tydligare Centerparti - ett måste för framgång

Centerpartiet är det minst tydliga partiet i riksdagen. Det visar en undersökning gjord av Novus Opinion beställd av TV4. Bara 14% av väljarna ser Centerpartiet som tydligt, följt av Kristdemokraterna (20%) och Folkpartiet (25%). Inte nådigt!

Anna Dahlberg, Expressen, skriver bl.a. att "Gemensamt för alla fyra partierna (Alliansen, min anm.) är att de ratar sina kärnväljare till förmån för nya väljargrupper." Sant eller inte, men påståendet kan inte avvisas som nonsens. Om nu sanningen ska fram!

Ledande partiföreträdare har under åren haft olika uttryck när partiet ska positioneras i förhållande till andra partier och ideologiska hemvister: mittenparti, ekohumanistiskt, borgerligt, socialliberalt till numera ett liberalt parti, under drygt ett decennium, har sannerligen inte gjort det tydligare vad partiet står för.

Att numera kalla partiet liberalt är också att ta i. Partiets politik grundas sedan urminnes tider på socialliberala grundvärderingar och det är en sak, att vara ett liberalt parti en annan. Det senare säger att man nog glömt ur vilket samhälle som partiet uppstod och varför landsbygdsbefolkningen såg sig nödgade att bilda ett parti för sina intressen.

Tydlighet gjorde att Centerpartiet vann i opinionen för en politik byggd på främst decentralisering (makt, bebyggelse, service osv). Numera är det tyvärr sällan man hör ledande Centerföreträdare tala om decentralisering. I en tidigare blogg skrev jag lite mer om vad partiet borde stärka i sitt politiska budskap.

Läs mera vad några andra bloggare skriver om Centerpartiet: Anders Flanking, Kristian Krassman, Magnus Andersson, Peter Andersson, Stefan Tornberg, Per Ankersjö, Håkan Larsson,


Centerpartiet,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var just otydligheten som gjorde att jag lämnade Centerpartiet för Liberala partiet. Även om det är ett litet parti än så länge så är det ett parti som är väldigt tydliga med vad dom vill.