torsdag 1 april 2010

Folkets röst på webben avgör!


Från och med idag kan alla Haningebor att diskutera och rösta på medborgarnas förslag om hur Eskilsparken ska bli en mer levande mötesplats. Omröstningen sker på webben och avslutas söndagen den 24 april. Kommunen har avsatt 400.000 kronor till upprustning av Eskilsparken i centrala Handen

Utomlands är "medborgarbudget" mer vanligt än i Sverige. Och vi i Haninge är en av de första kommunerna i Sverige som låter medborgarna vara med och bestämma, inte bara får vara med och påverka. Det känns jättespännande!

Webbröstningen är ett effektivt sätt att ta reda på vad folk tycker i en konkret fråga. Webbverktyget ger också möjlighet att resonera med andra invånare kring de olika förslagen och att lägga upp en egen ”parkbudget”. Vi har bra hjälp av bl.a. Anders Nordin, SKL, med att utveckla webverktyget. Över ett hundra olika förslag har kommit och som vi i samråd med förslagsställarna minskat till 21. Alla dessa 21 förslag finns nu presenterade på webbplatsen.

Hoppas nu att många tar chansen och går in och diskuterar och röstar på sina favoritförslag för Eskilsparken. Vi kommer att satsa ordentligt på information och marknadsföring för att få ett så högt deltagande som möjligt.
Kommunerna måste utveckla dialogen med medborgarna. Hur tycker du vi ska göra det?

Här kan du läsa vad andra bloggare har skrivit om medborgardialog: Politometern

För övrigt är det en bra krönika av Lars Ryding i Svenska Dagbladet, om hur briliant ideén är att visa opera på biografer. Folkets Hus-rörelsen har varit initiativtagare och nu följer andra biografägare efter.

Inga kommentarer: