lördag 17 april 2010

Jämställt i företagsamheten - finns här saker att göra?


Regeringen talar ofta om behovet av nya entreprenörer, fler företagare och att befintliga företag ska få växa och utvecklas. Och visst görs det saker. Därom skrev bl.a. jag igår.

Men hur ser det ut med jämställdhetsperspektivet i entreprenörsdebatten? Om detta skriver bl.a. Thomas Gür i Svd. Han pekar bl.a. på att i Sverige är endast fyra procent av den kvinnliga arbetskraften företagare, medan motsvarande tal för den manliga delen av arbetskraften är tio procent. Endast Malta och Danmark har bland EU:s medlemsländer lägre andel kvinnliga företagare. Är detta något vi kan vara stolta över? Inte alls, tycker jag. Skämmigt kanske yngre skulle skriva.

Svenskt Näringsliv presenterade i mars en rapport (Anders Bornefalk) kring kvinnligt företagande. Intressanta och utmanande uppgifter och förslag. Vi behöver ju öka entreprenörskapet och att få människor att tycka det är roligt, lönsamt och utvecklande att driva företag.

Näringsminister Maud Olofsson har ju sedan hon började som minister tagit sig an bl.a. kvinnors företagande. Ett antal insatser genomförs.

I kommunerna kan vi säkert bli bra mycket bättre med att stödja och främja kvinnligt företagande. Det gäller upphandlingsverksamheten, uppmärksamma kvinnliga företagare (motsvarande ambassadörer på nationell nivå?), satsa på entreprenörsskolor och göra särskilt riktade insatser till unga tjejer (events, mässor...?), utveckla mentorsystem osv. osv. En bra start kan vara att inbjuda kvinnliga företagare till samtal om vad som kan, bör och måste göras?

Läs vad några andra bloggare skriver: Per Ankersjö, Peter Andersson, Niklas Carlsson, Adam Cwejman, Annie Johansson, Christian Ottosson,

Svd, Aftonbladet, Expressen, DN, GenusNytt

Inga kommentarer: