lördag 3 april 2010

Att vara en politiker - det handlar om förtroende

Det är fint att vara vald av folket till t.ex. kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige. Tillräckligt många har valt att lägga sin röst på ett parti som man företräder. Kanske man också har fått många personröster, ja kanske så många att man just kommit in tack vare dessa personröster. Då har man ett starkt folkligt mandat för sina kommande uppgifter. Starkare än om man "bara" valts in pga sin plats på en valsedel som partimedlemmarna röstat fram. Så personvalet kan och bör stärkas. Intresserad vad jag tycker? Läs mitt tidigare inlägg om just personvalet.

Att förvalta detta förtroende på ett bra sätt är mycket viktigt. Det handlar om att göra det man lovat göra. Ja åtminstone visa att man försöker uppnå det manlovat. Politiken handlar ju också om att nå resultat, och då måste man ju uppnå en majoritet för sin idé, sitt förslag. Eller hur?

Det handlar också om att vara ärlig och öppen med det man gör. Och att man håller ingångna avtal om man gjort sådana, tex. mellan sig själv och sitt parti. Att man ska rösta som partiet ien viss fråga. Om detta skrivs ju mycket också i dessa tider när det gäller alliansregeringens förslag om att tillåta nya kärnkraftsreaktorer som tänkbar ersättning för de som redan finns, men inte flera.

Partiernas arbete måste också inge respekt och förtroende. Klara regler för hur verksamheten ska styras är tex mycket viktigt. Och det som skrivits och talats om mycket denna vinter har ju också handlat om misstänkt fusk inför valet av kandidater till höstens val. Om detta har jag bloggat tidigare.

Claes Sandgren tar i en Brännpunktsartikel upp en annan dimension av partipolitiskt
engagemang. Om man som f.d. politiker och höga tjänstemän i offentlig förvaltning borde vara i karantän en tid innan man tar på sig nya uppgifter. Synpunkter som mycket jag tycker känns angelägna att diskutera också i Sverige. Några av de senaste uppmärksammade fallen i Sverige är ju tex. Göran Perssons konsultuppdrag och nu senast stadsdirektören i Solna. Ja i det senare fallet handlar det ju faktiskt om att kombinera ett toppjobb i kommunen samtidigt som man är konsult åt vissa av kommunens samarbetspartners! Dåligt omdöme eller snikenhet? Både ock? Välj själv.

Aftonbladet, DN, Svd

Här kan du läsa vad några andra bloggare har skrivit om "politiker": Politometern.

Och här hittar du några som bloggar om "förtroende": Politometern.


För övrigt kan jag meddela att det nu över 3 114 dagar sedan Dawit Isaak fängslades i strid mot rättssamhällets principer.

Inga kommentarer: