tisdag 27 april 2010

Gärna välfärd, men behövs det skattehöjning?

Så var den igång. Löfteskarusellen från de rödgröna, igår satsning på höghastighetståg och idag mer pengar till kommunerna. Med omedelbar retur, svarar Alliansregeringen oansvarigt. Man kan nog tala om ombytta roller, om man gör en jämförelse när (S) hade regeringsmakten.

Idag presenterar de rödgröna "Tolv miljarder mer till välfärden". Och då avses att man vill ge landets kommuner 12 miljarder mer än regeringen. Avsikten är att höja kvaliteten i vård, skola och omsorg. Visst är det behjärtansvärt med mera pengar för ingen förespråkar status quo eller än värre en sänkning. Jag har också tidigare önskat mig mer pengar till kommunsektorn. Men mera pengar är dock inte alltid hela lösningen. Det handlar ju alltid att ha ett rejält fokus på uppdraget och att hela tiden söka förbättra verksamheten.

I den kommunala organisationen handlar det också om att ge utrymme för lokalt bestämmande. Här finns mycket att göra. Att ute på skolor, särskilda boenden, gruppboenden osv ha rätten att fatta beslut utan att alltid från någon "ovanför". Det är ju inte alltid som allt måste vara lika. Utrymme måste finnas för personalens och tex. brukarnas ideér om hur saker ska göras. I Centerpartiet kallar vi det för decentralisering.

Hur alla rödgröna löften ska finansieras vet vi nu delar av. Om några dagar ska den rödgröna budgeten presenteras. Skattehöjningar blir det. Lån blir det. Och sedan väcks naturligtvis frågan om allt sammantaget blir finansierat. Intressant läsning väntar om några dagar.

Bloggare som skriver om detta är bl.a. Gustav Andersson, Magnus Andersson, Mats Engström, Roger Haddad, Peter Högberg, Mary Jensen, Kent Persson, Johan Westholm, Stefan Wikén,

Aftonbladet, Expressen, Svd,

Inga kommentarer: