fredag 30 april 2010

Missat (S)-mål för unga riksdagsledamöter

Idag redovisar Svd en granskning av riksdagslistorna inför höstens val. Tidningen konstaterar att man är långt ifrån sitt mål att var fjärde politiker ska vara under 35 år. Istället redovisas att partiet kan får färre unga riksdagsledamöter efter valet. S-väljare över 70 kan bli helt utan representant i riksdagen.

Fyrtio- och femtiotalisterna dominerar de 29 riksdagslistorna. De vallokomotiv som partiet presenterade i förra veckan förändrar inte bilden. De nio toppolitiker som ska lanseras i hela landet har en medelålder på 48,5 år, med Leif Pagrotsky, 58, som äldste representant och Ibrahim Baylan, 38, som yngste.

Det här ger vi underkänt, säger SSU:s ordförande Jytte Guteland i en kommentar till Svd´s uppgifter. Ja konstigt vore annars. Kanske det är så att övriga ungdomsförbund också har anledning att känna sig oroliga över sitt partis attraktionskraft hos unga väljare.

Intressant skall det bli om det blir motsvarande granskning av övriga partiers riksdagsvalsedlar. Det är ju viktigt att vår riksdag har en i hyfsad representativ sammansättning och vara en bra avspegling av hur befolkningen ser ut. Fler unga och fler 65+ tror jag är nödvändigt. Liksom att få fler riksdagsledamöter som kommer från andra länder och kulturer. Ålder och etnicitet är viktiga faktorer men också att få fler företagare, entreprenörer i riksdagen vore föredömligt. (C) i Stockholms län har en bra och säker träff genom att Aphram Melki, egenföretagare och kommen från ett annat land, placerats på tredje plats på riksdagslistan.

Ibland är det svårt att klara av detta på ett bra sätt. Partierna tvingas göra val, endast en person per plats så att säga. Samtidigt kan detta också bli ett sätt att "tvinga fram" mer av personvalrörelse. Supportrar till kandidater som upplevs "felplacerade" kan ju mobiliseras till förmån för rejäla kampanjer som vi hittills inte mött.

Andra bloggare kring detta är bl.a. Peter Andersson, Jonas Morian, Bengt Silfverstrand,

Aftonbladet, DN,

Inga kommentarer: