tisdag 22 juni 2010

Har (C) någon "kamrat 4 procent"?

Moderaterna är nu Sveriges största politiska parti enligt senaste opinionsmätningen. Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds är nu moderaterna större än (S). 29,9 procent av väljarna för (M) och 28,8 procent för Socialdemokraterna.

Centerpartiet rör sig fortfarande runt 4-5 procent i de olika opinionsmätningar som presenteras numera så gott som varje vecka. I denna mätning 4,8%, en minskning med 0,1 procent. Vårkampanj till trots. Du hädiska tanke om det är just tvärtom, pga av .....?

Inom Alliansen finns nu tre grupper; moderaterna som klart största parti, sedan (fp) och sedan kristdemokraterna och Centerpartiet. Tidigare hade Vänsterpartiet en krets av stödröstande vänster(s) för att söka säkra partiets riksdagsplatser. Det tycks som om nu frågan måste formuleras: Finns det inom moderaterna de som tycker det är viktigt med fortsatt alliansregering och som förstår då att det krävs att alla fyra allianspartierna finns med i riksdagen efter valet den 19 september? Dvs. praktiken stödröstar på (c) eller (kd) för att säkra dessa partiers riksdagsplatser? Är den moderata ledningen beredd att också uppmana till detta?

Och hur blir det i opinionen om det blir mer samtal, diskussion kring utrikespolitiken? Här har ju de rödgröna en avsevärd trovärdighetsfråga att hantera. Dick Erixon skriver bl.a. så här om detta:"De borgerliga borde välkomna att utrikespolitiken får en central position i höstens valrörelse." Ja kanske rent av ta initiativ i den riktningen? Varför inte utmana Mona Sahlin på en diskussion, Carl Bildt?

Regeringsmakten hotas dock av Sverigedemokraterna. Partiet får en vågmästarroll om de kommer in i riksdagen på 5,6% som dagens mätning visar. Här måste alla allianspartiers ledningar ge klara besked: Hur ser partiet på en sådan roll för detta parti?

Intressant, Politometern,

Peter Andersson, Thomas Böhlmark, Per Gudmundson, Frank Thorén Hall, Johan Hedin, Kristian Krassman, Kent Persson,

Aftonbladet, DN, Svd,

För övrigt konstateras nu att partierna inte når så många väljare genom internet. Kanske något att ta till sig inför stundande valrörelse?

2 kommentarer:

Ma sa...

De etablerade partierna måste ge ett svar på var de står i SD frågan, och detta är INNAN valet. Efter valet är det försent. Hur kommer partierna hanskas med SD och SD´s "hjärtefrågor"...

Raymond Svensson sa...

Centerpartiet har sina "hjärtefrågor" och de är inte de frågor som SD söker vinna röster på.