onsdag 30 juni 2010

Euron - ett måste för framtida europa-arbete?

Ett antal välkända vänsterdebattörer skriver idag på DN Debatt att det är en huvudlös vänsterståndpunkt att göra den gemensamma valutan euron till krisen orsak. Och inte nog med det. Genom detta sätt att argumentera så "eldar de på den nationalism, fascism och nazism som åter börjar göra sig bred i Europa."

Artikeln ses i ljuset av den artikel som flera av de nu aktuella författarna publicerade för ganska precis sju år sedan. Då som nu är författarna förspråkare för den gemensamma valutan som ett "vapen mot den globala spekulationsekonomin".

Till dessa författare har de rödgröna partierna inte lyssnat. Det står klart när man ser på hur de partierna formulerat sin EU-politik. Istället är det snarare tvärtom. Trots det som sägs vara en gemensam plattform så går de tre partiernas politik i otakt.

Det glädjer mig mycket att, trots stundande valrörelse, så tycks det finnas förutsättningar för att också den kan präglas av frågor kring internationellt samarbete och inte minst hur EU-samarbetet bör utvecklas framöver. Alla behöver ju inte älska allt EU gör, även om man i grunden har en positiv inställning till samarbete inom EU.

Intressant? europaportalen

Per Altenberg skriver att "Euron förenar över partigränserna",
Thomas Böhlmark anser att "EU räddas inte av mer överstatlighet",
Adam Cwejman, skriver "vänsterförvirring om EU",
Carl B Hamilton skriver "välkommet vänster-ja till euron",
Jonas Sjöstedt skriver om "de sista euroentusiasterna",
Johan Westerholm skriver om "riskerna med EU och en fortsatt elitism",

DN, Svd,

För övrigt kan jag berätta att i Haninge ska kvalitetskriterier utarbetas även för grundskolan. Därom informeras vi på kommunledningens egen blogg.

Inga kommentarer: