söndag 13 juni 2010

Å så en ny opinionsmätning - rödgröna förlorar attraktionskraft

Idag kan vi studera ytterligare en opinionsundersökning; SIFO´s. Och den visar 1) Moderaterna är nu landets största parti 2) Regeringspartierna leder över den rödgröna oppositionen och 3) Sverigedemokraterna klarar fyra procentspärren och blir tungan på vågen.

En stor skillnad, den utslagsgivande ?, mellan dagens SIFO och SCB, som visar helt olika resultat, är att SIFOs intervjuer är alla gjorda efter det att SCB gjorde sina. SIFO-mätningen speglar alltså ett senare läge. Dock hade SCB många fler intervjuade som underlag för sina resultat.

Mats Engström skriver bl.a. ”Dagens SIFO-mätning faller ändå in i en trend där flera institut visar kraftiga nedgångar för (S), även om det är på skakigt underlag. Och redan SCB-siffrorna räcker för att fundera över vad Mona Sahlin och hennes parti kan göra”. Just det. Det har ju inte varit till fördel för (S) som det rödgröna laget lyckats prestera. Inte ens det egna rödgröna budgetalternativet tycks ju ha gett (S) fler anhängare.

För egen del kan jag komplettera med att resultatet för Centerpartiet också indikerar att partiet, trots sin omfattande vårkampanj, inte lyckats attrahera opinionen. Partiledaren Maud Olofssons tal om att (C) är det mest regeringstrogna parti har naturligtvis fog för sig. Talet om mest regeringstrogna återspeglar kanske det som varit den interna ledstjärna som väglett centerstatsråden men som nu visar sig vara en mindre lyckat vägval. Snarare tvärtom…..

Det gäller att jobba, jobba och det målmedvetet och inte tappa tron på den egna politiken. Ända in i kaklet som vi centeraktiva brukar säga. Tokmoderaten skriver att ”Det känns faktiskt som om vi i Alliansen har innerspår och medvind, medan motståndaren är på väg att snubbla i vattengraven.”

Stefan Wikén har helt rätt: "Opinionsmätningar komma och opinionsmätningar gå, det är endast valresultatet som kommer att bestå."

Spännade sommar och valrörelse är då ett som är säkert.

Intressant? Politometern,

Mats Engström, Jerker Nilsson, Kent Persson, Tokmoderaten, Stefan Wikén,

Aftonbladet, DN, Expressen, Svd,

För övrigt är det lätt att instämma med Sanna Ryman, Svd, när hon idag skriver att det sämsta som hänt i veckan var att (M) i Stockholms läns landsting, försenade beslutet om sprutbytesprogram i Stockholm genom en minoritetsåterremiss. Alla partier utom M är ense i frågan. Jag har tidigare skrivit om detta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

NU ÄR DET PÅ TIDEN ATT VI VISAR SD MER RESPEKT

Anonym sa...

SD:s valresultat 2010, för den som är intresserad!

Beräknat enligt följande;
Medel i opinionsundersöningarna juni: 4,1%
Bradley-effekt faktor (från valet 2006 för SD): ca 50%
(Källor: status.st, för Bradley: se wikipedia.)
4,1*1,5=6,15%
Sen tillkommer ev valspurt.
Seså, spring till internet-spelsidorna o tjäna en slant. Detta är (i princip) fakta. Varsågod.
Tilläggas kan att detta är nära 500´000 svenska röster. Så de som tror att det är några finniga unga män som röstar på SD, bör nog tänka om lite, och uppdatera sin kunskaper till 2010.
Ta gärna en titt i en förort nära dig nån kväll (om du mot förmodan vågar), så blir vi nog en SD-röstare till.
Ha en bra dag! :)

Raymond Svensson sa...

Anonyma må ni vara, tror mig kunna er tillhöra SD-kretsens skara. Och tänk vilket härligt land vi lever i som gör det möjligt för er att sprida ert budskap. Men i ert samhälle tror jag inte att ni skulle tillåta mig samma frihet. Det är detta som gör skillnad; oss demokrater och humanister från....