torsdag 10 juni 2010

Tre lärorika företagsbesök - tyvärr inte uppväga dåliga SCB-siffror

Tre företagsbesök har jag gjort denna dag; Haninge Åkeri, ICA Maxi och Posten.

Haninge Åkeri, som gått från två ekonomiska föreningar till att bli ett aktiebolag med ett fyrtiotal delägare. Kvalitetscertifierade och miljöcertifierade. En särskild tjänst som bara arbetar med de frågorna. Nyttigt och viktigt för verksamheterna att vara certifierade. Räknar med att öka omsättningen något.

Maxi ICA Stormarknad i Haninge är idag en av landets största butiker till omsättningen och har över 200 anställda medarbetare, de flesta deltidare. Snart kompletteras också utbudet av ett apotek som får tio anställda. Utbyggnad planeras dels av entrén, dels för att klara behov av ökade personalutrymmen. Maxi ICA är en svanenmärkt stormarknad och det innebär bl.a. att man jobbar aktivt för ständiga miljöförbättringar.

Postens Företagscenter genomgår en stor omstrukturering. Det beror på att minskade volymer och behovet att anpassa organisationen därefter. Sedan ett antal år har monopolföretaget utsatts för konkurrens. Samtidigt som Posten har ett krav från ägaren, staten, att leverera en viss avkastning. Detta i kombination med samhällsuppdraget ställer stora krav på ständiga förbättringar och att arbeta med smartare lösningar, t.ex. via ombud som sker med paketleveranser för hushållen.

En dag fylld av nya och nyttiga kunskaper.

Smolken i bägaren
Det som solkat dagen har naturligtvis varit SCB som visar att de rödgröna har övertaget i opinionen. Men Kent Persson hyser förtröstan ty ”SCB-mätningen brukar vara relevant. Denna gång är den inte det alls. Det den visar är hur det var för en månad sedan…...... Som moderat kan man sova gott om natten och se fram emot valrörelsen och mötet med väljarna."
Och siffror för Centerpartiet är tyvärr inte upplyftande även om det är ”gamla uppgifter”. Magnus Andersson skriver bl.a. "Nu gäller det att kriga ända fram till valdagen". Så sant, så sant. Ända in i kaklet gäller det för oss centerpartister att arbeta, tålmodigt. Orkar vi? Fel fråga! Nu gäller det att orka. Ända fram till och med valdagen.

Intressant? Politometern,
Per Altenberg, Magnus Andersson, Peter Andersson, Per Gudmundsson, Peter Högberg, Robert Noord, Kent Persson,

Aftonbladet, DN, Expressen, GP, Svd, Svd 2,

2 kommentarer:

Nancy Holm, PR-chef Svanen sa...

Trevligt att du besökte en av våra Svanenmärkta butiker. Det finns över 400 i landet, bland andra ICA Supermarket, ICA Maxi, många ICA Nära och City Gross. Passa på att bo på en av våra Svanenmärkta hotell under sommaren - de finns över hela landet: Scandic, Best Western, Svenska Möten. Fler varor och tjänster finns på www.svanen.se, vi ses där!

Raymond Svensson sa...

Maxi Ica är en mycket välskött stormarknad. Det märks också på hur kunderna uppskattar att handla där.