tisdag 15 juni 2010

Intet nytt - inte ens en ny skatt föreslås

De rödgröna skriver idag på DN Debatt om ”Här är vår politik för valets viktigaste fråga – jobben”. Många ord, ingen analys och inga klara besked om hur allt ska betalas.

Inte ett ord om den internationella ekonomiska kris som världen, och inte minst Europa genomgått (genomgår). Och hur det påverkat den svenska ekonomin eller vad internationella betraktare anser hur den svenska regeringen hanterat situationen. Eller hur svenska analytiker, t.ex. Finanspolitiska rådet, recenserar regeringens insatser.

Inte heller något om att situationen på arbetsmarknaden har vänt. Arbetsförmedlingen meddelar nu antalet lediga platser var 18 000 fler i maj i år, än i maj förra året, antalet varslade har mer än halverats jämfört med maj förra året, nystartjobben har nästan fördubblats, feriejobben är 1000 fler än motsvarande tid förra året.

Budskapet då? Intet nytt under solen. Per Altenberg skriver bl.a. ”Det är en mycket tunn soppa de tre oppositionspartierna har kokat ihop.” Det tycks ju också vara Peter Anderssons inställning då han formulerar sig så här: ”Få saker av detta är nya men likväl viktiga när väljarna ska bedöma partierna inför sitt val.”

Och visst är det sant. Det är inte något nytt i budskapet. Runt med löften, tunt med hur allt ska finansieras. Det man helt undviker är svaret på frågan: Hur ska alla dessa löften om investeringar finansieras? Inte ett ord om alla miljarder som ska tas in genom ökade skatter. Och då talar vi om tiotusentals miljarder, återigen tiotals miljarder i ökade skatter.

Nyhetsvärdet på denna artikel är väl att man återigen samlat sig till en artikel om gamla uppfattningar. Tänk vad roligt det hade varit artikeln innehållet något nytt.

Intressant? Politometern,

Per Altenberg, Peter Andersson,

Aftonbladet, Expressen, Svd,

För övrigt tycks Mona Sahlins popularitet i de egna leden var minst sagt dåligt. Bara varannan socialdemokratisk väljare anser att Mona Sahlin är rätt person för jobbet som statsminister. Det visar en mätning från Sifo som presenteras av GP idag.

Inga kommentarer: